Predbožićni susret učenika slovačkog jezika i folklorista

Zabava u duhu tradicije na sv. Luciju

Izvor: 
Alena Kulik Pet, 17/11/2017 - 21:10

Buka dece, pesme, igre i zabava, milozvučan slovački maternji jezik. Ovako je bilo u sredu 13.decembra na dan sv. Lucije u maloj sali Slovačkog kulturno prosvetnog društva „Detvan‟ u Vojlovici.

Zahvaljujući učiteljici slovačkog jezika Marini Hrib koja predaje u osnovnoj školi „Bratstvo jedinstvo‟ u Vojlovici od početka nove školske godine, okupili su se djaci, nižih i viših razreda koji neguju Slovački jezik. S obzirom da ovakvu mogućnost nemaju u školi, jer su podeljeni po grupama, ovog puta su se okupili  svi na jednom mestu. Ovaj susret je bio dečija želja koju im je  ispunila  učiteljica, koju su zavolela deca za ovo kratko vreme. Ova ljubav je uzajamna, zato je Marina odlučila da im priredi predbožićnu zabavu. Ovo predivno veče podržala su i deca - folkoraši iz dečije folklorne grupe društva „Detvan‟. Deca su imala priliku da se upoznaju sa tradicijom i običajima koji su se održavali na sv. Luciju u Slovačkoj.  Pored toga pevala su i narodne slovačke pesme, a na zabavi je bila i  uživo muzika za koju se pobrinuo violinista David Beška i harmonikaš Andrej Krištofik.

 Kako bi im bilo još prijatnije, učiteljica se pobrinuli i ispekla im ukusne kolačiće – medenjake koji su nezamislivi deo božićnih praznika. Bilo je to prelepo, zanimljivo i nezaboravno druženje koje je razveselilo srca ne samo dece, već i organizatora.

projekat_manjine_baner_2017.jpg

 Marketing

Najnovije vesti