• Zasađeno drvo ispred parohijalne kuće u Vojlovici

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Za vreme Luterove dekade, u periodu pripreme obeležavanja 500.godišnjice reformacije, u Wittenbergu (Lutherstadt Wittenberg) niče Luterova bašta. Oko simbola Luterove ruže, izradjene od različitih vrsta dragog kamenja u blizini dvorske crkve na mestu gde je Martin Luter 31.oktobra 1517. godine prikucao spis sa 95 teza, fokusirane na obnavljanje reformacijske crkve posadiće se povodom 500. godišnjice 500 drveća različitih vrsta. Reč je o projektu „500 godina reformacije – 500 drveća u Wittenbergu“. Ovom projektu se priključila i Slovačka evangelička a.v. crkva u Srbiji. 

    Inspirisani primerom iz Nemačke, naša braća i sestre u Slovačkoj  razvili su ovakav sličan projekat: „500 drveća u ECAV u Slovačkoj“. Evangelička crkva a.v u Slovačkoj planira da na različitim mestima Slovačke, gde su crkvene opštine, filije, crkvene škole (vrtići, osnovne i srednje škole, specijalne), središta dijakonije ili neka druga središta crkve koja ispunjavaju date uslove, posadi Drveća reformacije. Cilj je jasan – da do 31. oktobra ove godine bude zasadjeno svih 500 drveća. Ovom projektu su se uključile i Slovačke evangeličke crkve van granica Slovačke, kao i naša. Generalna biskupska kancelarija će na zahtev kompetentne zajednice izdati svedočanstvo na kome će pored rednog broja biti zabeležen i datum, kao i prilika povodom koje  je zasadjeno drvo. Ovim će se izgraditi i unikatni spisak drveća koja pored odgovarajuće nege mogu preživeti  celu ovu generaciju i time podsećati na ovo doba koje preživljavamo zahvaljujući Božijoj milošću. 

    Ovom projektu priključila se i vojlovačka crkvena opština sadjenjem drveta ispred parohijalne kuće u Janošikovoj ulici u prisustvu g-dina biskupa Mgr Samuela Vrbovski, dr Jaroslava Javornjik i domaćeg sveštenika, kao i u prisustvu mnogobrojnih gostiju i domaćih vernika. Prilikom sadjenja puštena je i golubica kao simbol Svetog duha. Prigodnom pesmom uključio se i crkveni hor i tako doprineo ovom svečanom i veoma značajnom dogadjaju.

     

    Za vreme Luterove dekade, u periodu pripreme obeležavanja 500.godišnjice reformacije, u Wittenbergu (Lutherstadt Wittenberg) niče Luterova bašta.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija