• Zasadili drvo reformacije i otkrili bistu dr Martina Lutera

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U utorak, 31. oktobra, kada su vernici u celom svetu obeležavali 500. godišnjicu reformacije, i u crkvenoj opštini u Padini održana je celocrkvena ceremonija. Domaćini su se zajedno, duže vreme pripremali kako bi ugostili tog dana na stotine gostiju iz cele Vojvodine, Srbije i inostranstva. U dvorištu parohije, omladina u veličanstvenim nošnjama pozdravljala je sve goste koji su došli da proslave Dan Reformacije – istorijski događaj, proces koji bi svakodnevno trebao da se odvija  u životu čoveka, crkve i društva.

    Na ovaj svečan dan u velikoj crkvi u Padini sva mesta su bila popunjena. Goste i učesnike pozdravio je i poželeo dobrodošlicu domaći sveštenik Jan Cicka. Liturgiju su obavili zajedno prisutni sveštenici iz svih naših crkvenih opština. 

    Biskup SEAVC Samuel Vrbovski održao je prigodnu propoved. Svečanom raspoloženju doprineo je i crkveni hor  iz crkvene opštine iz Kulpina. Senior banatski, sveštenik crkvene opštine Kovačica I Pavel Sklenar govorio je o ovom značajnom istorijskom procesu. Na bogosluženju je nastupio i domaći crkveni hor pod dirigentskom palicom kantora Pavla Petroviča. Povodom ove nesvakidašnje prilike, padinski umetnici priredili su kratak umetnički program. Uz muzičku pratnju Marijane Marček, predivnim glasom predstavila se Anita Petrak. Recitaciju posvećenu reformaciji autora Mihala Lučanskog, sveštenika i pesnika odrecitovala je Marija Bančo. Dok je komorni hor  Viliama Figuša Bistrog odpevao pesmu „Kto za pravdu horí.‟

    Na kraju oficialnog dela bogosluženja sledili su pozdravi mnogih gostiju, medju kojima je bio i Jan Varšo, predsednik Kancelarije za Slovake  u dijaspori, koji je iskoristio ovu priliku i predao spomen medalju biskupu SEAVC Samuelu Vrbovskom.

    Ovo značajni poduhvat podržali su svojim prisustvom i predstavnici  katoličke, pravoslavne i nemačke evangeličke crkve u Srbiji, što pokazuje da Slovaci imaju dobru saradnju sa svima. Prisutnim se obratio i beogradski nadbiskup rimskokatoličke crkve Stanislav Hočevar, sa željom da sva braća i sestre bilo koje vere i nadalje zajedno žive u slozi. Predstavnik Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Gavrilo Grban preneo je pozdrave i čestitke povodom ovog velikog i značajnog jubileja i poklonio našoj slovačkoj evangeličkoj crkvi ikonu častnog krsta. 

    U crkvenoj bašti zasadili su drvo reformacije, dok je o sličnosti crkve i drveta govorio senior bački Vladimir Valent. Posle odpevane pesme u zajedničkom izvodjenju domaćina i gostiju, crkvenih horova, otkrivena je bista dr Martina Luthera.

     

    U utorak, 31. oktobra, kada su vernici u celom svetu obeležavali 500. godišnjicu reformacije, i u crkvenoj opštini u Padini održana je celocrkvena ceremonija.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]