• „Zvezde su izašle kod Dunava‟

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kada su organizatori pre mesec dana objavili konkurs za drugi po redu festival slovačkih narodnih pesama „Zvezde su izašle kod Dunava‟ nisu ni slutili da će biti veliko interesovanje i da će se odazvati veliki broj pevača. Festival je održan u subotu 30. septembra u sali Spomen doma u Vojlovici u večernjim satima. U tri dela, publika je imala mogućnost da čuje 26 slovačkih narodnih pesama u izvodjenju onih najmladjih, veterana kao i aktivnih pevača u Slovačko kulturno umetničkom društvu „Đetvan‟. 

    Jedan od glavnih razloga za veliko interesovanje je i to što festival nije imao takmičarski karakter. Svi su se sastali i pripremili predivno umetničko veče. Publika je podržala svakog pevača velikim aplauzom i kao zahvalnost dobili su iznenadjenje na kraju umetničke večeri. Rezultat festivala bio je i ove godine izdavanje novog CD-a „Zvezde su izašle kod Dunava 2017‟ na kome su sve otpevane pesme sa festivala.  Muzički aranžman odradio je Vladimir Kolarik, koji je istakao cilj festivala a to je da sačuvaju tradivionalne pesme ali i da usade ljubav i sledećim generacijama prema muzici i narodnoj pesmi. Snimanje i miks produkciju je preuzeo Željko Suhanek iz Kovačice. Nesmemo zaboraviti i na muzičare koji su doprineli da ovaj festival bude kvalitetan.

    Program je vodio vojlovački dugogodišnji glumac i bivši predsednik društva Miroslav Oravec uz pomoć Mira Beracku. Na kraju prelepog programa obratio se i dopisnik NVU Hlas ľudu Vladimir Hudjec, koji je pohvalio ovaj festival i organizatore, ali i interpretacije pevača. Rekao je da sva velika sela i gradovi koji smatraju da su centar Slovaka mogu samo Vojlovčanima da zavide što je na bini pevao veliki broj pevača. Imao je samo jednu primedbu na mali broj publike koji su došli da podrže ovaj značajan poduhvat. Ovoj konstataciji pridružio se i Juraj Šiška, muzičar iz Kovačice.

    Vojlovački festival pevači su zajedno završili poznatom pesmom Vojlovica, Vojlovica, to je lepo selo….

     

    Kada su organizatori pre mesec dana objavili konkurs za drugi po redu festival slovačkih narodnih pesama „Zvezde su izašle kod Dunava‟ nisu ni slutili da će biti veliko interesovanje i da će se odazvati veliki broj pevača.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Strip u fokusu – D.I.Y. Strip Fest u Parobrodu

    U subotu 20. aprila, u Ustanovi kulture "Parobrod" u Beogradu od 11 do 19 časova, biće održan jedinstveni događaj - D.I.Y. Strip Fest. Ovaj bazar slavi domaći nezavisni strip i pruža […]