• Advokat otkriva: Može li ubica monstruma sa Cetinja da odgovara?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ukoliko je Cetinjanin N.K. a ne policija, sprečio veći masakr na Cetinju, tužilaštvo bi to moglo da kvalifikuje kao nužnu odbranu, a on ne može biti krivično odgovoran, smatra advokat Željko Đukanović.

     

    Đukanović je za “Vijesti” objasnio da nužna odbrana, kako je već Krivičnim zakonikom Crne Gore (KZCG) eksplicitno propisano, sama po sebi predstavlja osnov koji isključuje postojanje krivičnog dela:

    ”To je ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinilac odbije istovremen ili neposredno predstojeći protivpravan napad, od svog dobra ili dobra drugog. Međutim, s obzirom na do sada u medijima objavljene detalje, pojavili su se stavovi da se radi o krajnjoj nuždi, što po mom stavu nije utemeljeno”, rekao je on.

    Pojasnio je da krajnja nužda postoji kao institut u KZCG, ali da se ne radi o krivičnom delu.

    ”Ona postoji samo u slučaju kada je delo učinjeno radi toga da učinilac otkloni od svog dobra ili dobra drugog neposrednu predstojeću ili neskrivljenu opasnost, koja se na drugi način nije mogla otkloniti, uz napomenu da izvori te opasnosti mogu biti i prirodne sile, požar, poplava i dr.”, kazao je on.

    Đukanović pojašnjava da je nasuprot tome, kada je reč o prouzrokovanoj opasnosti, od strane nekog lica, suštinska razlika da li su te radnje bile preduzete tj. usmerene na povredu nečijeg pravnog dobra:

    ”U kom slučaju bi se mogao primijeniti institut nužne odbrane ili je u pitanju prouzrokovana opasnost koja nije bila preduzeta u cilju povrede nečijeg pravnog dobra, u kom slučaju bi bila u pitanju krajnja nužda.”

    Advokat ističe da je, bez obzira na ekspertize ko je usmrtio počinioca ovog nezapamćenog zločina, njegov kategoričan stav da to lice ni u kom slučaju nije krivično odgovorno, odnosno da nije počinilo krivično delo.

    ”Ovo iz razloga što je za postojanje krivičnog dela nužna pretpostavka da je to delo protivpravno. Međutim, u ovom užasnom događaju i laičkoj javnosti je više nego jasno da u radnji lica koje je usmrtilo počinioca ovog zločina nema protivpravnosti jer je njegova radnja bila neophodno potrebna da se učini sve kako bi se zaštitilo ugroženo dobro – a to je život nedužnih ljudi. S osećanjem dubokog žaljenja zbog tragičnog i ničim skrivljenog gubitka svojih života, niko ko iole racionalno i osećajno sagledava sve elemente ovog tragičnog događaja ne može i ne sme biti u dilemi da je lice koje je usmrtilo izvršioca ovog užasnog zločina postupilo u nužnoj odbrani što je eksplicitno osnov isključenja postojanja krivičnog dela, uz napomenu, da je nužna odbrana opšteprihvaćeni institut krivičnog zakonodavstva u svim zemljama”, rekao je on.

    VDT utvrđuje ko je ubio Borilovića

    Više državno tužilaštvo utvrdiće od čijeg metka je stradao tridesetčetvorogodišnji Vuk Borilović, ubijen nakon što je prethodno ubio deset komšija, među kojima dvoje dece, a teško ranio njih šestoro.

    To je “Vijestima” saopštila rukovoditeljka VDT Podgorica, viša državna tužiteljka Lepa Medenica, objasnivši da je povodom tog događaja formiran predmet.

    ”U cilju potpunog rasvjetljavanja predmetnog događaja, te sprovođenja veštačenja po naredbi ovog tužilaštva, kao i saslušanja svedoka – očevidaca ovog događaja, doći do dokaza, ko je lišio života lice V.B. koje je, prethodno lišilo života 10 i ranio šest lica”, kazala je Medenica.

    To su, juče posle podne, saopštili i iz Uprave policije, pojasnivši da je prilikom razmene vatre i jedan njihov službenik ranjen u predelu glave.

    ”Do sada sprovedene mere i radnje ukazuju da je jedan od projektila koji je ispaljen od strane policijskih službenika pogodio V.B. i tom prilikom ga teško ranio. Nakon naizmenične upotrebe vatrenog oružja od strane policijskih službenika i V.B., shodno njihovim izjavama i izveštajima, u jednom trenutku više nije bilo upotrebe oružja od strane V.B. Ovo potvrđuje i izjava svedoka koji je telefonom razgovarao sa V.B. oko 15.50 časova, odnosno dvadesetak minuta posle telefonskog razgovora koji je prethodno vodio V.B. Po izjavi svedoka, u ovom telefonskom razgovoru od 15.50 časova, V.B. je izjavio da je lišio života veći broj lica i da je teško ranjen i da misli da neće preživeti”, piše u saopštenju.

    Kazali su da i dalje utvrđuju okolnosti da li je smrt nastupila kao posledica teškog ranjavanja ili naknadnog ispaljivanja projektila “na za sada tačno neutvrđen način od strane građanina”.

    ”U tom smislu, policija ima određene podatke i indicije koje se proveravaju daljim policijsko-tužilačkom aktivnostima. Uprava policije će, takođe, shodno svojim procedurama, u okviru kompletnog utvrđivanja činjenica o ovom slučaju, proveriti i sva postupanja svojih službenika kako bi merodavno utvrdili da li su ona bila u skladu sa zakonom i standardima”, najavili su.

     

     

    Ukoliko je Cetinjanin N.K. a ne policija, sprečio veći masakr na Cetinju, tužilaštvo bi to moglo da kvalifikuje kao nužnu odbranu, a on ne može biti krivično odgovoran, smatra advokat Željko Đukanović.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet