Foto: Needpix
Svet

Austrija ukida kontrole ka svim susedima osim ka Italiji

Izvor: 
Tanjug Čet, 04/06/2020 - 13:34

Austrija danas ukida granične kontrole ka svim svojim susedima izuzev ka Italiji, najavio je ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg.

Šalenberg je juče na konferenciji za štampu saopštio da se od danas ukida granična i zdravstvena kontrola prema Nemačkoj, Lihtenštajnu, Švajcarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Češkoj i Mađarskoj.

Osobe koje dolaze ili se vraćaju iz tih sedam zemalja više ne podležu obavezi dvonedeljnog karantina ili negativnog PCR testa.

Što se Italije tiče, kazao je da ostaju ograničenja i će se sledeće nedelje ponovo analizirati sitacija.

Šalenberg je kazao i da je vidljivo da se situacija i u Italiji poboljšava te da pojedini regioni, kao što je Južni Tirol, ponovo imaju dobre kovid 19 brojke.

Najavio je da će biti razmatram predlog iz Bolcana prema kojem bi se Austrija mogla otvoriti za pojedine italijanske regione.

Kazao je da je cilj svakako otvaranje granica prema Italiji, čim to brojke budu dozvolile.

Što se tiče takozvanih trećih zemalja, Šalenberg je kazao da se teži ka zajedničkom evropskom rešenju.

Svađa u vladi Austrije oko otvaranja granice prema Italiji

U austrijskoj vladi došlo je do spora o otvaranju granica prema Italiji između koalicionih partnera Narodne partije Austrije (OVP) kancelara Sebastijana Kurca i Zelenih Vernera Koglera.

Austrija je od ponoći otvorila svoje granice i ukinula mere karantina za sedam susednih država - Lihtenštajn, Nemačka, Švajcarska, Češka, Slovačka, Slovenija, Mađarska - ali ne i sa Italijom, što je naišlo na žestoku kritiku Rima.

Prema pisanju dnevnika "Esterajh" u austrijskoj vladi postojalo je neslaganje oko Italije.

Kancelar Kurc želeo je da otvori granicu i prema Italiji, ali se tome suprotstavio ministar zdravlja Rudolf Anšober.

Kurc je već duže vreme signalizirao da želi da se otvori granica prema Italiji najkasnije do 15.juna, a a više sednica vršen je pritisak iz njegovog kabineta i Ministarstva spoljnih poslova, ali je Ministarstvo zdravlje to odbijalo.

Na jučerašnjoj sednici, na kojoj je doneta odluka o otvaranju granica prema susedima, Anšober je ponovo rekao "ne" otvaranju granice prema Italiji.

Anšober svoj stav obrazlaže time da bi otvaranjem granica veliki broj Austrijanaca krenuo na odmor u Italiju u vreme kada se ta država još nije izborila sa svim žarištima korona virusa.

Kurc i ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg predlažu otvaranje prema nekim regionima u Italiji, u kojima je broj zaraza nizak, ali to Anšober za sada nije želeo.

Kabinet kancelara predložio je uvođenje sistema semafora koji bi mogao prikazati "zeleno svetlo" za pojedine regione, žuto i crveno za druge.

Italija bi, prema tom predlogu, trenutno bila na „žutom“ i mogla bi 15. juna da bude i na zelenom.

Italijanski virusolog: Austrija u pravu za graničnu kontrolu

Odluka Austrije da ne ukine graničnu kontrolu za Italiju je dobra jer u Italiji još ima mnogo slučajeva korona virusa, izjavio je italijanski virusolog Andrea Krisanti, ističući da bi iz istog razloga trebalo sprovoditi nadzor i nad dolascima iz SAD i zemalja Južne Amerike.

Krisanti je rekao da je Austrija uložila napore u borbi protiv virusa i da "ne vidi razlog zašto bi rizikovala ulazak novih slučajeva bez uvođenja kontrole", i dodao da bi Italija trebalo isto da učini za dolaske iz zemalja u kojima epidemija nije prošla.

"Još ne razumemo dobro ovaj virus, ne znamo zašto ima toliko asimptomatičnih slučajeva i još ne razumemo zašto se u određenom kritičnom momentu ljudi razbole na tako težak način i sa tako razarajućim posledicama", rekao je Krisanti, profesor Univerziteta u Padovi.

Austrija danas ukida granične kontrole ka svim susedima izuzev ka Italiji za koju ostaju ograničenja, ali analiza situacije će se ponovo analizirati za nedelju dana.

U Italiji, jednoj od najteže pogođenih zemalja pandemijom, od početka krize sa kovidom-19 zaraženo je više od 233.000 ljudi, od čega je oko 39.000 aktivnih slučajeva, dok je više od 33.000 preminulo od posledica tog virusa.

Zvaničan Rim: Odluka Austrije diskriminacija Italije

Italija je oštro je reagovala na odluku Austrije da otvori granice prema svim svojim susedima izuzev Italije, ocenjujući da je to diskriminacija.

Italijanski premijer Đuzepe Konte je, kako prenosi agencija Ansa, odluku vlade u Beču ocenio kao diskriminaciju i upitao”da li Italija treba da plaća cenu svoje otvorenosti koju je pokazala za vreme pandemije”.

Ministar inostranih poslova Luiđi di Majo rekao je da su takvi akti suprotni zajedničkom duhu EU i štete jedinstvenom tržištu Unije i izraziio nadu da će Austrija preispitati svoju odluku.

Odluku Austrije da za Italijane zadrži zatvorenu granicu, članovi italijanskih desničarski partija Liga i Forca Italia iz pokrajine Alto Adiđe (Južni Tirol) koja se granici sa Austrijom, ocenili su “kao slabost vlade u Rimu” i zatrazili oštro reagovanje.

Švajcarsko ministarstvo: Putujete na sopstvenu odgovornost

Nakon što su Austrija i Italija otvorile svoje granice, a isto najavljuju i Španija i Grčka, Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske upozorava svoje građane da mogu da putuju u inostranstvo, ali na sopstvenu odgovornost.

Švajcarski "Blik" ukazuje da su korona pravila različita od države do države, a to komplikuje i putovanja.

Navodi se da je Italija, na primer, najavila da će, u slučaju rasta novih zaraza, ponovo zatvoriti pogođene regione, a to može predstavljati problem za povratak Švajcaraca.

Ministarstvo spoljnih poslova poručuje da ne planira nove akcije vraćanja svojih građana iz inostranstva.

"Prema zakonu je planiranje i organizovanje putovanja u odgovornosti pojedinca", podvlače iz Ministarstva.

U slučaju da neka zemlja ponovo zatvori svoje granice time bi svako bio prepušten samom sebi da organizuje povratak.

"U takvom slučaju Švajcarska ne bi više organizovala nove akcije za vraćanje građana", jasno poručuju iz Ministarstva zbog čega se savetuje Švajcarcima da sačekaju i izbegavaju putovanja u inostranstvo koja nisu hitna.

Međutim, turističke agencije već nude putovanje u inostranstvo, a ko plati paušalni put dobija i garanciju da će biti vraćen kući.

Najveći tur-operateri Hotelplan, Kuoni i Tui očekuju da će uskoro biti moguće letovanje u Italiji, Španiji i drugim zemljama, te prodaju aranžmane.
MarketingNajnovije vesti