Radnici Foto: needpix
Svet

Belgija prva članica EU koja je uvela četvorodnevnu radnu nedelju – zaposleni neće raditi kraće

Izvor: 
Euronews Srbija Sre, 23/11/2022 - 13:05Radnici u Belgiji sada imaju pravo na četvorodnevnu sedmicu - ali oni koji to koriste neće raditi manje.
 
Uredba, koju je belgijska vlada izradila u februaru ove godine, stupila je na snagu ove nedelje. Međutim, belgijski radnici će i dalje da rade istu količinu sati tokom nedelje.
 
Time je Belgija prva zemlja u Evropskoj uniji koja je zvanično uvela četvorodnevnu radnu nedelju kao opciju za svoje radnike.
Belgijska četvorodnevna radna nedelja se razlikuje od većine ostalih četvorodnevnih radnih nedelja uvedenih u zemljama poput Velike Britanije i SAD. Svi zaposleni u Belgiji, bilo da rade u javnom ili privatnom sektoru, imaće izbor da rade devet i po sati dnevno tokom četiri dana, ili osam sati dnevno tokom pet dana.
 
To znači da će u suštini zadržati isti broj radnih sati, ali će imati slobodu da odluče da koriste duže radne dane samo četiri dana u nedelji. Premijer zemlje Aleksandar de Kru je najavio novi paket mera za zapošljavanje u februaru, kada je rekao da se nada da će četvorodnevna radna nedelja učiniti rigidno belgijsko tržište rada malo fleksibilnijim.
 
"Iza nas su dve teške godine. Ovim sporazumom postavili smo svetionik za ekonomiju koja je inovativnija, održivija i digitalnija. Cilj je da ljudi i preduzeća budu jači", rekao je on.
 
De Kru je takođe dodao da bi novi model trebalo da stvori dinamičniju ekonomiju.
 
"Cilj je da se ljudima i kompanijama da više slobode za organizaciju svog vremena. Ako uporedite našu zemlju sa drugima, često ćete videti da smo daleko manje dinamični", istakao je.
 
Međutim, prema lokalnim medijima, poslodavci i zaposleni baš i ne pozdravljaju ovu novu opciju. Kompanije strahuju da bi nova "sažeta" radna nedelja mogla da donese organizacione probleme, dok sindikati strahuju da će to jednostavno značiti veće opterećenje za zaposlene u ostatku nedelje.
 
U Velikoj Britaniji sada se testira mogućnost četvorodnevne nedelje, gde radnici rade 20 odsto manje za istu platu. Oko 70 britanskih kompanija i više od 3.300 zaposlenih prijavilo se do sada za program, koji se završava krajem meseca. Slični programi su raspoređeni u Irskoj, SAD, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu.  MarketingNajnovije vesti