• Besplatne aplikacije za održavanje nastave „na daljinu“ stižu od Majkrosofta

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U doba kada većina zemalja u našem bližem ili daljem okruženju zatvara škole za fizičku nastavu, sprvodeći preventivne mere u sprečavanju širenja Corona virusa, primetili smo da velike kompanije, kao što je Majkrosoft, koji posluje i u Srbiji gde ima i svoj veliki razvojni centar sa više od 300 inženjera, nude potpuno besplatne aplikacije za održavanje nastave „na daljinu“. Većina škola već ima ove resurse, ali je, verovatno, sada pravi trenutak da ih svi nastavnici, roditelji i učenici stave „u pogon“, obezbeđujući đacima nesmetan završetak školske godine. Videćemo šta će detaljno reći Ministarstvo koje već promoviše učenje na daljinu, ali korišćenje besplatnih softvera, koji se, uz to, mogu instalirati i na mobilne telefone, ne može biti na odmet da se nastava održava na novi način i da učenici ne izgube mnogo.

    Majkrosoft na svojoj stranici Preuzmite Office 365 besplatno za čitavu školu daje mogućnost za preuzimanje potpuno besplatne verzije sistema Office na mreži koja ima e-poštu, video konferencije, prilagođeno čvorište za timski rad u razredu uz Microsoft Teams, alatke za zaštitu informacija.

    Pogledali smo šta će nastavnici i đaci pronaći u besplatnoj verziji? Tu su web verzije dobro poznatih programa Word, PowerPoint, Excel, OneNote i Outlook, ako i verzija programa OneNote za računare, koji je svojevrsna digitalna sveska u kojoj ceo razred može raditi zajedno u isto vreme. OneNote, za one koji ne znaju, ume da rešava i matematičke zadatke i pokaže učenicima kako da stignu do rešenja.

    Microsoft Teams, možda najvažnija aplikacija za ovo doba zatvorenih škola, je aplikacija koja integriše razgovore, sadržaj i sve što je potrebno školi ili fakultetu radi bolje saradnje i angažovanosti na daljinu.

    Tu su još i beležnice za razred i osoblje, grupe – zajednice za profesionalno učenje (PLC), samostalno ocenjivanja testova uz Forms, digitalno prepričavanje događaja uz Sway, a ovi alati obezbeženi su mogućnostima upravljanje pravima korišćenja, sprečavanje gubitka podataka i šifrovanjem.

    Pomoću Teams-a, moguće je bezbedno kreiranje video zapisa, upravljanje njima i njihovo deljenje u celom odeljenju, kao i HD video konferencije – virtuelne učionice.

    Kao što Majkrosoft radi „na daljinu“ sa svojim timovima zaposlenih koji se nalaze na raznim krajevima sveta, sada je vreme i za obrazovne institucije da iskoriste mogućnosti tehnologije, koja je, uz to, potpuno besplatna. U instalacijama i prilagođavanju svemu ovome sigurno mogu pomoći nastavnici informatike, ali verujemo da su naše generacije digitalno već mnogo ispred svih nas, tako da je moguće da će ovo doba vanrednog učenja na daljinu prerasti u novi način učenja i kod nas. Svetski poznati univerziteti i druge obrazovne institucije već dugo imaju ovaj oblik učenja.

    Za sve zainteresovane nastavnike, za više informacija: Helping teachers and students make the switch to remote learning

    U doba krize, besplatni resursi su uvek velika pomoć!

    U doba kada većina zemalja u našem bližem ili daljem okruženju zatvara škole za fizičku nastavu, sprvodeći preventivne mere u sprečavanju širenja Corona virusa, primetili smo da velike kompanije, kao što je Majkrosoft, koji posluje i u Srbiji gde ima i svoj veliki razvojni centar sa više od 300 inženjera, nude potpuno besplatne aplikacije za održavanje nastave „na daljinu“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Društvene mreže koriste i deca mlađa od 13 godina

    Popularnost društvenih mreža raste neprekidno, a zvanična evropska statistika je potvrdila da 59 odsto stanovništva EU koristi mreže poput „Fejsbuka”, „Iksa”, „Instagrama”, […]