Covid 19 Foto: pixabay
Svet

Brazil zemlja sa najvećom brzinom širenja korone

Izvor: 
Tanjug/RTV Pet, 08/05/2020 - 09:19

Više od 300.000 ljudi pozitivno je na južnoameričkom kontinentu, koji je pandemiija virusa zahvatila poslednji, a Brazil sa skoro 136.000 obolelih, prema procenama stručnjaka, klizi ka tome da postane novo svetsko žarište, piše The Brazilian report.

Sa tom ocenom saglasan je i predsednik Argentine Alberto Fernandez, dodajući da je Brazil, osma zemlja na svetu po broju zaraženih, veliki rizik za zemlje Latinske Amerike.

Jedan od najstarijih medicinskih časopisa The Lancet smatra da je najveći problem za zemlju koja treba da odgovori na rastući problem epidemije taj što je na njenom čelu čovek poput Žaira Bolsonara.

The Lancet dodaje da zabrinjava i to što je za samo pet dana smrtnost udvostručena kao i to što je studija Imperial koledža iz Londona sprovedena u 49 zemalja pokazala da je Brazil zemlja sa najvišom brzinom prenosa (R0 od 2 81) COVID-19.

Brazil je u sredu prvi put zabeležio više od 10.030 novih slučajeva i 620 mrtvih. U zemlji do sada ima više od 9.000 izgubljenih života.

The Brazilian report navodi da brojne studije brazilskih fakulteta, uz činjenicu da bi zemlja mogla da postane svetski epicentar korona virusa, upozoravaju i na to da je broj pozitivnih u zemlji između 1.6 i dva miliona.

The Lancet podseća da je prvi slučaj u Brazilu zabeležen 25. februara, da zemlja ima najviše pozitivnih i mrtvih u Latinskoj Americi - 4. maja ih bilo 105.222 obolelih a 7.288 mrtvih, dok ih je danas 135.693.

Navode i da su sve te cifre potcenjene.

Veliki gradovi kao što su Sao Paulo i Rio de Žaneiro sada su glavna žarišta, ali postoji zabrinutosti i rani znaci da se infekcije sele u unutrašnjost manjih gradova sa neadekvatnim brojem respiratora i kreveta za intenzivnu negu.

Podaci takođe govore da su kapaciteti na intenzivnoj nezi u četiri velika grada, među kojima je i Rio popunjen 90 odsto a u Sao Paolu 69.

"Ipak, možda je najveća pretnja brazilskom odgovoru na COVID-19 njegov predsednik Žair Bolsonaro", naveli su zdravstveni stručnjaci i podsetili da je predsednik pre nekoliko dana novinarima koji su ga pitali da prokomentariše drastičan porast obolelih rekao "Pa šta, šta očekujete od mene da radim".

Čelnici Brazila zahtevali su da se mere borbe protiv korona virusa ublaže jer ne žele u ekonomskom smislu da dozvole da zemlja postane nova Argentina ili Venecuela.

Kina zabeležila samo jedan novi slučaj korona virusa

Kina je u četvrtak registrovala samo jedan slučaj zaraze korona virusom i nijedan "uvezeni slučaj", saopštila je danas Nacionalna zdravstvena komisija.

Dan ranije, u sredu, Kina je zabeležila dva slučaja korona virusa, napominje Rojters.

Ukupan broj zaraženih u Kini, u kojoj je korona virus prvi put otkriven u decembru prošle godine, ima 82.886 zaraženih, dok je prreminulo 4.633 ljudi, navode zdravstvene vlasti.

Zdravstvena komisija prijavila je i 16 asimptomatskih slučajeva za 7. maj, kojih je dan ranije bilo šest.
MarketingNajnovije vesti