• Cene žitarica na istorijskim maksimumima

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Cene osnovnih žitarica, kukuruza i pšenice na berzama zbog rusko-ukrajinskog oružanog sukoba dostižu istorijske maksimume, rekao je direktor Produktne berze u Novom Sadu Miloš Janjić.

     

    On je rekao da je cena kilograma kukuruza na Produktnoj berzi 35,20 dinara po kilogramu, sa porezom na dodatu vrednost (PDV), na rekordnom nivou, a kilogram pšenice je 36,30 dinara.

    Soja je 85,80 dinara po kilogramu sa PDV-om, ali se njome, kako je objasnio Janjić, ne trguje mnogo jer je skuplja od pšenice i kukuruza, pa je trgovcima potrebno više novca zbog čega su se fokusirali na pšenicu i kukuruz.
     
    Na Produktnoj berzi ponovo raste i cena mineralnog đubriva, kilogram uree je u januaru koštao 107 dinara, pre dva dana 93, a danas je skoro 96 dinara.
     
    Kukuruz i pšenica, kako je rekao Janjić, poskupljuju i na svetskim berzama u dvocifrenim iznosima.
     
    Na Čikaškoj berzi pšenica je od prošlog ponedeljka poskupela skoro 26 odsto, kukuruz 13 odsto, a na Pariskoj berzi pšenica je poskupela 29 odsto, a kukuruz skoro 34 odsto.
     
    Pšenica je na Pariskoj berzi prešla psihološku granicu od 300 evra po toni i košta 351 evro za terminske ugovore, kukuruz je 340 evra, a pšenica je na Čikaškoj berzi 368 evra po toni. 
     
    Janjić je rekao da posebno zabrinjava nemogućnost izvoza pšenice i kukuruza iz Rusije kojoj je luka Novorosijsk pod sankcijama, ali i iz Ukrajine zbog oružanih sukoba.
     
    Dodao je da na „pregrejano“ tržište može da utiče i neizvesnost oko setve kukuruza i suncokreta u Ukrajini koja je veliki proizvođač tih poljoprivrednih proizvoda.
     
    „Na robnim tržištima vlada osećaj katastrofe, oživele su i špekulacije i svi pre svega posmatraju političku situaciju i prognoziraju kada će se završiti ratni sukob, a manje razmišljaju u problemima sa setvom“, rekao je Janjić.
     
    Dodao je da je, ako se rat brzo zaustavi, moguće da se tržište poljoprivrednih proizvoda brzo smiri, a ako se produži nije isključeno da se u trgovinu uključe i finansijski fondovi jer je kupovina robe manji rizik, a veća zarada od nekih drugih investicija.
     
     

    Cene osnovnih žitarica, kukuruza i pšenice na berzama zbog rusko-ukrajinskog oružanog sukoba dostižu istorijske maksimume, rekao je direktor Produktne berze u Novom Sadu Miloš Janjić.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet