Vatra Foto: pixabay
Svet

Četvrti dan požara u Grčkoj: Više hiljada ljudi evakuisano, očekuje se pogoršanje situacije zbog vetra

Izvor: 
Beta/RTS Pet, 06/08/2021 - 09:09


Više hiljada stanovnika evakuisano je iz severnog dela Atine zbog šumskih požara koji bukte kod glavnog grada Grčke četvrti dan za redom.

Zbog vetrova se očekuje da će se situacija još više pogoršati, vatrogasci pokušavaju da obuzdaju vatru koja je zahvatila i naseljena mesta i električne instalacije, a deo grada ostao je bez struje.

Obustavljen je saobraćaj na autoputu koji povezuje Atinu i sever Grčke.

Nekoliko vatrogasaca i volontera koji pomažu u gašenju požara je hospitalizovano zbog opekotina.

Oko 60 sela i naselja je evakuisano juče i danas  i na jugu Grčke, a očekuje se da će se situacija pogoršavati.

Požari bukte i na Eviji i Peloponezu.

Srpski turisti nisu ugroženi

U Ambasadi Srbije u Grčkoj, uveravaju da su srpski turisti bezbedni, prenosi RTS.

"Naših turista je najviše na Eviji. Kako sam saznao, otprilike, između 800 i 1.000 ljudi. Uglavnom su došli u organizaciji agencija i dolaze autobuskim prevozom. Juče su došla dva nova autobusa, prekjuče isto, smene idu normalno, niko nije ugrožen i niko nije evakuisan – deo gde se turisti nalaze, gde turisti odsedaju nije u opasnosti", kaže konzul Srbije u Atini Milan Vukosavljević.

Dodaje da je juče bila velika akcija oko Edipsosa, glavnog grada na Eviji, gde je sečeno drveće i kopan rovovi da vatra ne bi došla bliže gradu.

"Čuo sam se i sa našim ljudima sa Rodosa, jer je tamo pre par dana bila velika vatra, ozbiljan požar, kažu, međutim, da je taj veliki požar ugašen. Pojavljuju se negde manji požari, oni su stalno na oprezu, ali niko od turista ni stranih ni naših nije za sada ugrožen", ističe Vukosavljević.

Za danas je u ugroženim regionima najavljena temperatura od 40 stepeni. Lokalne vlasti upozoravaju na širenje požara.

 
MarketingNajnovije vesti