Covid 19 Foto: pixabay
Svet

Da li je švedski pristup problemu pandemije ispravan?

Izvor: 
Tanjug Sre, 29/04/2020 - 08:37

Za razliku od velikog broja evropskih zemalja, Švedska se odlučila za prilično liberalan pristup kada je reč o naporima za suzbijanje širenja pandemije COVID-19, pa su restriktivne mere malobrojnije i blaže u odnosu na one u drugim državama.

Dobrim delom i zbog toga, broj preminulih od COVID-19 u Švedskoj je znatno viši i prema statistici univerziteta "Džon Hopkins" to je više od 22 umrlih na 100.000 stanovnika.

Poređenja radi, u susednoj Danskoj taj odnos je tek nešto iznad sedam, u Norveškoj i Finskoj manje od četiri, a u Češkoj, zemlji sa sličnim brojem stanovnika kao Švedska, dvoje je umrlih na 100.000 stanovnika, ali su tamo i restriktivne mere daleko strože, navodi CNN.

Krajem marta, potpisnici jedne peticije zatražili su da vlada preventivne mere dovede u sklad sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, da strogo ograniči društvene kontakte i značajno poveća kapacitete za testiranje na korona virus.

Pokušaj stvaranja "imuniteta krda", na način na koji se to dešava tokom epidemije gripa, uživa nizak stepen naučne podrške, navedeno je takođe u peticiji.

Međutim, švedske vlasti negiraju da je njihova strategija stvaranje "imuniteta krda".

"Švedska deli zajedničke ciljeve sa svim ostalim zemljama, a to je spasavanje ljudskih života i zaštita javnog zdravlja", rekla je ministarka za zdravstvo i socijalna pitanja Lena Halengren.

Ipak, jedan švedski stručnjak smatra da naučnici u njegovoj zemlji većinom nisu naročito glasno izricali svoj sud o pitanju postizanja "imuniteta krda" baš zbog toga što veruju da bi takav pristup možda bio uspešan.

Stroge restriktivne mere služe jedino poravnavanju krive koja pokazuje rast broja slučajeva zaraze, što ne znači da ti slučajevi nestaju, već da su samo vremenski pomereni, kaže on.

"Niko u Švedskoj, kao ni bilo ko igde drugde, ne zna šta je najbolja strategija - to će pokazati vreme", kazao je za CNN taj naučnik.

 
MarketingNajnovije vesti