Pixabay
Svet

Dan bezbednosti na internetu - dobra lozinka jedina prepreka sajber kriminalcima

Izvor: 
Tanjug/RTV Vojvodina Uto, 07/02/2023 - 17:43Stručnjaci povodom obeležavanja Dana bezbednosti na internetu savetuju svima da osiguraju naloge jedinstvenim lozinkama i dvofaktorskom autentifikacijom, kako bi zaštitili lične podatke i novac u digitalnom okruženju. Od gubitka pristupa internet platformama do krađe identiteta, ukradeni nalozi mogu dovesti do brojnih neprijatnih posledica, a u mnogim slučajevima lozinka je jedina prepreka između privatnih podataka sačuvanih na vašem nalogu i sajber kriminalaca, navode iz kompanije Kasperski.

Takođe, savetuju da bi lozinke trebalo da budu jedinstvene, dugačke i složene, tako da prevaranti ne mogu da ih pogode i hakuju.

U suprotnom, ukoliko dođe do kompromitovanja podataka na jednom servisu, svi nalozi mogu da budu u opasnosti.

S obzirom da je korišćenje društvenih mreža postalo sastavni sastavni deo života, najbolji način da se spreči da lični podaci padnu u pogrešne ruke jeste da se proveri ko sve ima pristup.

Dan bezbednosti na internetu se obeležava 7. februara u cilju podizanja svesti o trenutnim problemima i novim izazovima u onlajn sferi.

Zbog toga stručnjaci savetuju obavezno korišćenje dvofaktorske autentifikacije za sve servise koji to podržavaju.

Anketa je pokazala da je svaki šesti ispitanik koji je koristio servise za upoznavanje na mreži bio "doksovan" odnosno da su njihovi privatni podaci procureli.

Stručnjaci za bezbednost na internetu savetuju oprez u komunikaciji sa strancima i napominju, jer se ne može lako utvrditi njihov pravi identitet niti namere.

Ne savetuje se ni opuštanje u komunikaciji sa čet-botovima pošto su bazirani na veštačkoj inteligenciji (AI), koji su sve ubedljiviji, pa su mnogi skloni da sa njima razgovaraju i o privatnim stvarima.
MarketingNajnovije vesti