Prazan novčanik Foto: pxfuel
Svet

Demontaža dosadašnje organizacije rada: Milijardu i po ljudi ostaje bez posla

Izvor: 
Tanjug/B92 Ned, 03/05/2020 - 16:52

Krizu koju je izazvala pandemija koronavirusa italijanski filozof i bivši gradonačelnik Vencije Masimo Kačari uporedio je sa velikom ekonomskom krizom iz 1929.

Prema podacima Svetske organizacije rada, nakon pandemije, milijardu i po stanovnika zemlje ostaće bez posla.

Kačari tvrdi da se za vreme ove zdravstvene krize desava duboka promena unutar kapitalizma i između kapitalizma i rada.

Kao primer on navodi da su cele grane industrije uništene, a s druge strane sektori kao "big data" i e-komerc su doživeli pravi procvat i ogromnu zaradu u ovoj krizi.

“Prisustvujemo 'uživo' totalnoj demontaži dosadašnje organizacije rada, i procvatu rada onlajn, koji radnika dovodi u situaciju da rade dvostruko, a za poslodavce trošak je dva puta manji. I naravn,o ako radnici ostaju sami kod kuće i uloga i značaj sindikalnih organizacija se menja”, kaže Masimo Kačari.

Mišljenja je da je pandemija koronavirusa samo istakla ono što se vec neko vreme dešava, da je ubrzala transformaciju mehaničkog rada, ka tehnološkom i elektronskom.

"Ta promena je tako brza da ne vidim koja politika, koja vlada je može uspešno kontrolisati. Plašim se da i demokratija može biti žrtva takvih promena. Mnoge vlade reaguju ad hok, to jest nespremne su i donose odluke od slučaja do slučaja. Bojim se da u bliskoj budućnosti države mogu biti podstaknute da vladaju dekretima a to nas može pretvoriti u autoritarna društva”, kaze poznati italijanski filozof.

Podseća da je zbog pandemije broj nezaposlenih je udvostručen u velikom broju zemalja pogođenih virusom, a takve promene ne mogu proći bez rasta socijalnih i političkih promena u društvima.

"Države se ne mogu beskrajno zaduživati da bi pomogli nezaposlenima ili da bi ublažili nezadovoljstvo. Rešenja se moraju tražiti u dogovoru sa uspešnim industrijama", navodi on.

Kačari zaključuje da je neophodno obračunati se sa zemljama koje su poreski raj,odnosno onima koje omogućavaju izbegavanje plaćanja taksi, a pre svega sa takvim državama unutar granica Evropske unije.
MarketingNajnovije vesti