Foto: Pxfuel
Svet

Devojčice sve ranije ulaze u pubertet - stručnjaci nagađaju o uzrocima

Izvor: 
index.hr Sub, 28/05/2022 - 15:22Stručnjaci su utvrdili da devojčice u SAD ulaze u pubertet u ranijoj dobi nego što su biolozi očekivali i veruju da je to uzrokovano kombinacijom sve veće stope gojaznosti, rasprostranjenosti hemikalija koje se koriste u plastici i stresa koji devojčice osećaju u svakodnevnom životu, piše The New York Timesa.

Međutim, i dalje nisu sasvim sigurni, a ni saglasni po pitanju pravih uzroka te pojave.

Pojavu je prva otkrila dr Marsija Herman-Gidens, stručnjak za javno zdravstvo na Univerzitetu Severne Karoline, kada je sredinom 1990-ih počela da prikuplja podatke o više od 17.000 devojčica.

Nije neobično da devojčica uđe u pubertet u 6. godini

Stručnjaci upozoravaju da su devojčice koje prolaze kroz rani pubertet izložene povećanom riziku od razvoja više vrsta raka i da pate od psihičkih problema, poput depresije ili anksioznosti.

Herman-Gidens, koja je radila kao direktorka tima za zlostavljanje dece na Univerzitetu „Duke“, primetila je tada da su mnoge zlostavljane devojčice počele da se razvijaju u dobi od šest ili sedam godina.

Istraživanje iz 1997. godine, koje je Herman-Gidens sprovela zbog svoje zabrinutosti primećenim, promenilo je to medicinsko područje i lekarsko razumevanje puberteta kod devojčica.

— Mislim da danas nema puno sumnje u to da je gojaznost glavni faktor ranog puberteta — rekla je za Times dr Natali Šo, pedijatar endokrinolog s Nacionalnog instituta za zdravstvene nauke o životnoj sredini, iako veruje da postoje i drugi činioci.

— Gojaznost svejedno ne može da objasni sve ovo... Jednostavno, sve se događa prebrzo — zaključila je.

Drugi potencijalni faktor su hemikalije u plastici kojima su mlade devojke izložene.

Povećana količina stresa takođe ima uticaj na rani pubertet. Iako ne postoje konkretni dokazi da stres u mladoj dobi može dovesti do ranog puberteta, stručnjaci već dugo nagađaju o toj uzročnosti.

 
MarketingNajnovije vesti