Hrvatska zastava Foto: pixabay
Svet

Epilog vređanja Srba u Hrvatskoj - oglasila se policija

Izvor: 
B92/Index Pon, 03/05/2021 - 13:58Hrvatska policija se oglasila zbog incidenta u srpskom selu Borovo nakon što je 20 mladića vikalo "Ubij Srbina" i "Oj Hrvatska mati, Srbe ćemo klati".

Kako su naveli, nad njima se sprovodi istraga zbog sumnje da su počinili kazneno delo javnog podsticanja na nasilje i mržnju opisano članom 325. stav 1. Kaznenog zakona, skandirajući neprimereni sadržaj.

Juče policija nije spominjala kazneno delo za podsticanje na mržnju, nego su govorili o prekršaju.

Podsetimo, portparol vukovarsko-sremske policije Indeksu juče potvrdio da je Borovom uz poruke o ubijanju i klanju Srba marširalo dvadesetak ljudi.

Prema navodima Indeksa, deo onih koji su učestvovali u incidentu bili su navijači Bed blu bojsi

Deo njih je došao iz Zagreba i drugih delova Hrvatske, a deo je pobegao policiji.

Policajci su s postupanjem čekali, a načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović je rekao da je policija reagovala tek kad su ga videli da snima.

Policija je odgovorila da su "procenili koji je najpovoljniji trenutak" za intervenciju.

"Tokom kretanja grupa je bila pod nadzorom policijskih službenika koji su procijenili najpovoljniji trenutak za postupanje te je utvrđen identitet svih osoba iz grupe", poručili su.

"Svi osumnjičeni će danas tokom dana biti predani pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-sremske, a policija će protiv njih podneti kaznenu prijavu nadležnom državnom tužilaštvu. U saradnji s drugim policijskim upravama, kriminalističko istraživanje provodi se nad još nekoliko osoba s područja drugih županija", navela je PU vukovarsko-sremska u saopštenju.

 

 

 
MarketingNajnovije vesti