• Evropa ukinula sva ograničenja putovanja zbog kovida

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Veće Evropske unije pozvalo je juče sve države članice da uklone preostala ograničenja putovanja zbog koronavirusa i omoguće punu slobodu kretanja unutar bloka. Kako je navedeno u saopštenju, u novim preporukama je navedeno da države članice ne bi trebalo da nameću bilo kakva ograničenja koja se tiču javnog zdravlja. Međutim, na snazi ipak ostaju neke mere zaštite u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije. U ovom slučaju, kako je istaknuto, države bi trebalo da uvode mere poput vakcinacije, dokaza o testiranju ili prebolevanju… Kako prenosi Šengen viza info, u slučaju da se u nekoj trećoj zemlji ili bilo gde na svetu otkrije opasna varijanta virusa korona, državama članicama je ostavljena sloboda da uvode hitna privremena ograničenja putovanja.

    – Takva ograničenja bi trebalo da važe 21 dan ukoliko država članica ne odluči drugačije, navedeno je u preporukama Veća EU. Španija je , inače, bila poslednja zemlja koja je 21. oktobra ukinula kovid ograničenja za putnike van EU. Isto su učinile i vlasti Luksemburga, a to su bile dve poslednje zemlje u Evropi koje su još imale ograničenja za putovanja. Da podsetimo, pandemija koronavirusa uticala je na sve u Evropi, ali posebno je pogodila turizma, pošto su u martu 2020. godine obustavljena sva putovanja u Evropu, unutar i van nje. Ovaj sektor se još nije oporavio, a predviđa se da bi do kraja sledeće godine trebalo da dostigne 75 odsto rezultata iz 2019. godine. Prema podacima Evropske komisije za putovanja, najbolje se opravlja aviosaobraćaj, a broj letova je u avgustu ove godine bio samo za 11 odsto manji od rekordnih rezultata iz 2019. godine.

    Veće Evropske unije pozvalo je juče sve države članice da uklone preostala ograničenja putovanja zbog koronavirusa i omoguće punu slobodu kretanja unutar bloka. Kako je navedeno u saopštenju, u novim preporukama je navedeno da države članice ne bi trebalo da nameću bilo kakva ograničenja koja se tiču javnog zdravlja. Međutim, na snazi ipak ostaju neke mere zaštite u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet