covid 19 Foto: pixabay
Svet

Godinu dana pandemije: Gde još uvek nije prijavljen nijedan slučaj?

Izvor: 
Tanjug Čet, 24/12/2020 - 11:51


Pandemija koronavirusa traje već godinu dana, međutim, postoji devet zemalja koje zvanično nisu prijavile nijedan slučaj kovida 19.

To su Severna Koreja, Turkmenistan, Samoa, Kiribati, Federalne države Mikronezije, Tonga, Palau, Tuvalu i Nauru, preneo je sajt koryogrop.com.

Najveća od svih, Severna Koreja (25,7 miliona stanovnika), saopštila je da je 26. jula imala jedan sumnjiv slučaj, ali je kasnije potvrđeno testom da je osoba bila negativna.

Istovremeno, Severna Koreja je bila prva zemlja koja je potpuno zatvorila granice kada je počela pandemija, 21. januara.

Turkmenistan (šest miliona stanovnika), centralnoazijska zemlja koja se nalazi između Kazahstana, Uzbekistana, Tadžikistana, Irana i Avganistana, zatvorila je pre mesec i po dana granice, a nije prijavila nijedan slučaj korone.

Postoje glasine da zvanični izveštaji ne odgovaraju realnom stanu, a ova zemlja je posebno privukla svetsku pažnju kada su njeni zvaničnici u jednom trenutku rekli da su "zabranili" postojanje korone virusa, što nije baš tačan opis onoga što su rekli.

Samoa je pacifička zemlja od 200.000 stanovnika, a uvela je restriktivne mere 25. marta, a avio saobraćaj je potpuno obustavljen.

Kiribati (120.000 stanovnika), takođe nije prijavila nijedan slučaj kovida 19, a od 30. marta škole su bile zatvorene samo dve nedelje.

Federalne države Mikronezije (115.000 stanovnika) su takođe brzo zabranile međunarodne letove, a prvo su zatvorili letove iz Kine i dolazak kineskih državljana.

Tonga (105.000 stanovnika) ima striktne mere od februara, a otkako je obližnji Fiddzi zabeležio prvi slučaj korona virusa, Tonga je zatvorila granice za strance i dozvolila im samo da izlaze iz zemlje.

Palau (18.000 stanovnika), još jedna pacifička ostrvska zemlja, nije zabeležila nijedan slučaj korona virusa, iako je postojao jedan sumnjiv slučaj putnika koji je došao iz Guama, ali je bio negativan na testu.

Tuvalu (12.000) stanovnika se smatra jednom od najmanje posećenih zemalja sveta, pošto tamo dolazi manje od 200 turista godišnje - otuda i ne čudi što nisu zabeležili nijedan slučaj kovida 19.

Nauru (11.000) je toliko mala zemlja da je možete obići za jedan dan i bez većih problema je uspela da ostane zona bez kovida, a zajedno sa Tuvaluom ima najmanje turista godišnje na svetu, zaključuje sajt koryogroup.com.
MarketingNajnovije vesti