pasos
Svet

Građani Srbije do Grčke ipak samo kroz Bugarsku

Izvor: 
Tanjug Pon, 15/06/2020 - 12:54


Građani Srbije od danas će moći da putuju u Grčku bez testiranja na virus Covid 19, ali će se u Grčku ulaziti samo kroz Bugarsku, potvrđeno je za Tanjug u grčkom MUP-u i na graničnom prelazu Evzoni.

Iako je u Severnoj Makedoniji danas stupio na snagu Protokol o tranzitu kroz tu zemlju, srpski državljani neće moći da uđu na teritoriju Grčke kroz makedonsko-grčku granicu preko prelaza Bogorodica-Evzoni, te će do daljeg moći da koriste samo granične prelaze između Bugarske i Grčke.

Inače danas je stupio na snazi Protokol o tranzitu koji je usvojila Vlada Severne Makedonije, a koji omogućava stranim državljanima tranzit kroz tu zemlju, koji ne sme trajati duže od pet sati.

Grčka danas otvara svoje granice za 29 zemalja, među kojima je i Srbija, dok je Vlada Republike Severne Makedonije odlučila da od danas omogući nesmetan tranzit svih stranih državljana kroz teritoriju te države, s tim što će u zemlji moći da borave najduže pet sati.

Makedonska vlada je odlučila da će stranci koji su u tranzitu kroz Severnu Makedoniju, do potpune liberalizacije režima ulaska i izlaska iz te zemlje, moći da koriste prelaze Tabanovce, Deve Bair, Bogorodica, Kjafasa, Blace i aerodrom Skolje.

Ovaj tranzit, dodaje se u saopštenju vlade, podrazumeva ulaz na jednom graničnom prelazu i izlaz na drugom prelazu, uz obavezu da se ne napušta auto-put ili lokalni put i da se tranzit obavi za najduže pet sati.

Strani državljani će putovati kroz zemlju uz potvrdu koju će morati da popune pri ulasku na makedonsku teritoriju i da predaju graničnoj policiji prilikom izlaska sa makedonske teritorije.

Na taj način će makedonska policija moći da kontroliše vremensku dužinu tranzita.
MarketingNajnovije vesti