Laboratorija Foto: piqsels
Svet

Hitan sastanak Svetske zdravstvene organizacije zbog širenja novog virusa

Izvor: 
Tanjug Uto, 21/01/2020 - 09:05

Svetska zdravstvena organizacija održaće danas sastanak stručnog odbora za hitne slučajeve zbog epidemije koronavirusa u Kini.
 
Očekuje se da ta svetska organizacija donese odluku da li je epidemija smrtonosnog virusa u Kini predstavlja vanrednu situaciju na međunarodnom nivou. To se navodi u saopštenju SZO, a koje je objavljeno nakon što se virus, koji je prvi put otkriven u gradu Vuhan i gde je zaraženo skoro 200 osoba, proširio na druge kineske gradove, uključujući Peking i Šangaj i nakon što je otkriveno da ima zaraženih i van granica Kine.
 
Kineska nacionalna zdravstvena komisija prethodno je potvrdila da se novi koronavirus, koji izaziva upalu pluća, prenosi sa osobe na osobu i da je zarazio pojedine pripadnike medicinskog osoblja, prenela je zvanična kineska novinska agencija Sinhua.
 
Džong Nanšan, stručnjak za respiratorne bolesti i šef tima zdravstvene komisije koji istražuje epidemiju, potvrdio je da su dva slučaja zaraze u kineskoj provinciji Guangdong nastala prenošenjem s čoveka na čoveka.
 
Kina je potvrdila ukupno 217 slučajeva koronavirusa na svojoj teritoriji. Do sada je zvanično potvrđeno da je upala pluća izazvana novim virusom odnela živote četiri osobe.
 MarketingNajnovije vesti