• Hitlerova rodna kuća „neutralizacijom“ postaje policijska stanica

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kuća u Austriji u kojoj je rođen nacistički vođa Adolf Hitler biće adaptirana u policijsku stanicu, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije izabralo je projekat za rekonstrukciju. 
     

    Izmene koje će zgrada pretrpeti su „kozmetičko ulepšavanje“ fasade i postavljanje novog krova, a ceo posao trebalo bi da bude završen do 2023. godine i koštaće oko pet miliona evra.

    Na konkursu je pobedio projekat arhitektonske kancelarije „Marte.Marte“, koji se izborio protiv još 11 predatih predloga.

    Hitlerova rodna kuća je, nakon dugogodišnjeg spora sa vlasnicom, nacionalizovana, a država je za to platila 800.000 evra.

    Rekonstrukcija će koštati oko pet miliona evra, objasnio je nadležni šef sekcije u Ministarstvu Herman Fajner.

    Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer ocenio je da je dobra odluka da u to zdanje bude smeštena opštinska komanda policije i policijska stanica.

    On je ukazao da je policija zaštitnik osnovnih prava i sloboda, te da je njeno prisustvo u tom zdanju, za koje država želi da spreči da bude pokloničko mesto za neonaciste, najbolje rešenje.

    Fajner je objasnio da je rekonstrukcijom planirana „neutralizacija čitavog mesta“.

    „Jednostavnost projekta je bila ta koja je prihvaćena od žirija. Unutrašnja struktura objekta sa dve kuće biće zadržana“, preneo je on.

    Vlada Austrije kupila je Hitlerovu rodnu kuću u Braunau na granici sa Nemačkom 2016. godine po prinudnom nalogu, a nakon dužeg spora, sa ciljem da zaustavi okupljanje neo nacista na tom mestu, preneo je Bi-Bi-Si.

    Ispred kuće sitnim oznakama obeleženo je da je Hitler rođen u toj kući, a kamen koji se nalazi ispred kuće i na kome piše „nikad više fašizam“ biće prebačen u muzej u Beču.

    U toj kući iz 17. veka Hitler jedva da je proveo malo vremena, jer se njegova porodica nekoliko nedelja nakon njegovog rođenja preselila u drugu kuću u tom kraju, a kada je napunio tri godine trajno je napustila grad.

    Ipak, ta kuća privlači veliki broj neonacista zbog čega su vlasti rešile da to zaustave.

    Kuća u Austriji u kojoj je rođen nacistički vođa Adolf Hitler biće adaptirana u policijsku stanicu, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije izabralo je projekat za rekonstrukciju.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Francuzi staju na put brzoj modi

    Donji dom francuskog parlamenta odobrio je nacrt zakona kojim se traže kazne za superbrze modne proizvode, sa ciljem da se ublaži njihov uticaj na životnu […]