New York Foto: pixabay
Svet

I Njujork uveo policijski čas

Izvor: 
Beta Uto, 02/06/2020 - 08:04

Policijski čas uveden je i u najvećem američkom gradu Njujorku, kako bi bila sprečena nova uništavanja imovine tokom protesta zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda.
 
Posle višednevnog nasilja tokom demonstracija zbog ubistva Flojda u Mineapolisu, Njujork se pridružio gradovima širom SAD uvođenjem policijskog časa od 23 do 5h.
 
Ograničenje kretanja za više od osam miliona ljudi usledilo je posle nekoliko meseci restriktivnih mera zbog pandemije virusa korona.
 
Gradonačelnik Bil De Blazio i guverner savezne države Njujork Endrju Kuomo izjavili su da nisu imali drugog izbora, zbog raširenog nasilja, praćenog pljačkanjem prodavnica, paljenjem policijskih automobila i uništavanjem druge imovine.
 
Oni su naveli da stoje uz brojne nenasilne demonstrante koji danima protestuju zbog policijske brutalnosti i rasne nejednakosti.
 
"Ne možemo da dozvolimo da nasilje baci u drugi plan poruku ovog trenutka", naveo je De Blazio.
 
Flojd je preminuo 25. maja u Mineapolisu, posle intervencije belog policajca Dereka Čovina. Prema optužnici, Čovin je prilikom hapšenja gotovo devet minuta držao koleno na Flojdovom vratu, uključujući dva minuta i 53 sekunde pošto je izgubio svest.
 
Dan posle smrti Flojda u Mineapolisu su izbili protesti koji su ubrzo postali nasilni i proširili se na desetine američkih gradova, uz stotine uhapšenih i veliku materijalnu štetu.
 MarketingNajnovije vesti