Foto: Pixabay
Svet

Igranje video igara u Kini ograničeno mlađima od 18 godina i to samo na sat vremena

Izvor: 
021/BBC News na srpskom Pon, 30/08/2021 - 18:01Regulatori ograničavaju igranje igara mlađima od 18 godina na sat vremena i to petkom, vikendom i praznikom.

Onlajn gejmeri mlađi od 18 godina moći će da igraju igre samo sat vremena petkom, vikendom i praznikom, saopštio je kineski regulator za video igre.

Iz Nacionalne uprave za štampu i publikacije državnoj novinskoj agenciji Sinhua je rečeno da će igranje igara biti dozvoljeno samo između 20 i 21 čas.

Takođe je naloženo kompanijama za igre na sreću da spreče decu da se igraju van ovog vremena.

Ranije ovog meseca državni medij nazvao je onlajn igre „duhovnom drogom".

Biće pooštrena i inspekcija kompanija za onlajn igre na sreću, kako bi se proverilo da li se vremenski rokovi poštuju, saopštio je regulator.

Ranija pravila su dečija igranja na mreži ograničavala na 90 minuta dnevno, a na praznike su povećana na tri sata.

Ovaj potez odražava dugotrajnu zabrinutost zbog uticaja prekomernog igranja na mlade.

Mesec dana pre najnovijih ograničenja, u članku koji je objavio državni ekonomski dnevnik Dejli tvrdi se da su mnogi tinejdžeri postali zavisni od onlajn igara i da je to imalo negativan uticaj na njih.

Članak je izazvao značajan pad vrednosti akcija u nekim od najvećih kineskih kompanija za onlajn igre kao što su Tensent (Tencent) i NetIz (NetEase).

Ipak, akcije su se oporavile pošto je članak skinut sa jedne od popularnih društvenih mreža u Kini.

Proteklih meseci vlasti su najavile niz mera kako bi pojačale kontrolu nad tehnologijom i privatnim obrazovnim kompanijama.

U članku se ukazuje na Tensentovu izuzetno popularnu igra Honor of Kings, za koju je navedeno da su je učenici igrali do osam sati dnevno, i zatraženo je više ograničenja u industriji.

„Nijednoj industriji, nijednom sportu ne može se dozvoliti da se razvija na način koji će uništiti jednu generaciju", navodi se.

U julu je kineski tehnološki gigant Tensent objavio da je uveo prepoznavanje lica kako bi deca prestala da igraju između 22 časa i osam sati ujutru.

Ovaj potez usledio je zbog bojazni da deca koriste lične karte odraslih kako bi izigrali pravila.

 
MarketingNajnovije vesti