vakcina Foto: pixnio
Svet

Istraživanje: Kombinacija vakcina daje blage nuspojave

Izvor: 
Tanjug Čet, 13/05/2021 - 13:52Kod većine osoba koje su primile dve doze vakcina protiv korona virusa različitih proizvođača došlo je do blagih do umerenih nuspojava, pokazalo je najnovije istraživanje Univerziteta Oksford.

U toku istraživanja ispitano je više od 800 osoba starih oko 50 godina, a pokazalo se da su imali nus pojave nakon mešanja doza vakcina kompanija AstraZeneka i Fajzer/Biontek, prenosi BBC.

Kako se navodi, nuspojave su bile kratkoročne i nije bilo drugih bezbednosnih posledica, a dobrovoljci su se najčešće žalili na jezu, umor, glavobolju, malaksalost i bolove u mišićima.

Svaki deseti dobrovoljac koji je primio dve doze AstraZeneke sa razmakom od četiri nedelje, prijavljivao je groznicu dok je u kombinaciji AstraZeneke i Fajzera procenat porastao za 34 odsto.

Studija Kom-Kov (Com-Cov) pokrenuta je u februaru da bi se videlo da li će možda druga vakcina prilikom revakcinacije dati dugoročniji imunitet, bolju zaštitu od novih mutacija ili jednostavno da omogući razmenu vakcina klinikama kada neka od njih ostane bez zaliha.

Studija je proširena u aprilu, kada je priključeno još 1.050 volontera za testiranje kombinacije vakcina Moderne i Novavaksa i AstraZeneke i Fajzera.

Očekuje se da će prvi rezultati biti objavljeni u junu, a za sada su preliminarni rezultati objavljeni u naučnom časopisu Lanset.
MarketingNajnovije vesti