Covid 19 Foto: pixabay
Svet

Kako će tačno izgledati kovid pasoš? Moguć i za Srbe

Izvor: 
b92/TV Prva Uto, 30/03/2021 - 12:42


Evropska unija predstavila je kako će izgledati kovid pasoši koji će biti u upotrebi od 15. juna. Pasoš će u početku važiti za građane Evropske unije. Treće zemlje, među kojima je i Srbija, uskoro će moći da izdaju slične putne isprave.

Uz regularni pasoš za putovanje, građani EU uskoro će sa sobom morati da nose i zdravstvenu putnu ispravu. Dugo najavljinani takozvani ''kovid pasoši'' zaživeće u junu i biće u digitalnoj formi. Zdravsrveni sertifikat preporučuje se za putovanje avionom, učešće na nekom važnom događaju ili za ulazak na neko javno mesto, a izdavaće ga ministarstva zdravlja država članica. ''U dokumentu će biti vaše ime, prezime, datum rođenja, državljanstvo, broj pasoša overen QR kodom, da li ste vakcinisani ili ne, vrsta vakcine i da li ste bili nosilac virusa''. Iz Brisela objašnjavaju da su zemlje članice u obavezi da usvoje sertifikate koji se odnose na vakcine priznate od strane Evropske agencije za lekove, ali i da svaka država članica ima pravo da zasebno odluči o priznavanju bilo koje druge vakcine. Na taj način način i kineska i ruska vakcina, koje agencija nije odobrila, mogu biti uključene u sertifikate.

Svi bi trebalo da imaju mogućnost da dobiju takav sertifikat, bez obzira da li je vakcinu odobrio evropski regulator ili je odobrena samo na nacionalnom nivou. Ali mora se razlikovati izdavanje sertifikata i priznavanje konkretne vakcine od strane države. U EU trenutno rade na izradi plana kako će kovid pasoši biti izdavani u zemlje trećeg sveta među kojima je i Srbija. Do tada za ulazak u EU, biće neophodan negativan test na korona virus, kao i sva ranije određena pravila od strane zemalja članica.
MarketingNajnovije vesti