Papa Franja Foto: pixabay
Svet

Koga je sve Papa Franja danas proglasio za sveca?

Izvor: 
Tanjug Ned, 15/05/2022 - 17:58Papa Franja proglasio je danas svecima 10 osoba bliskih rimokatoličkoj crkvi.
 

Među njima su holandski sveštenik, antinacista ubijen u koncentracionom logoru Dahau i francuski monah pustinjak, ubijen u Alžiru 1916. godine.

 
 

Titus Brandsma, koji je bio član karmelićanskog verskog reda i koji je bio predsednik katoličkog univerziteta u Najmegenu, počeo je da govori protiv nacističke ideologije još pre Drugog svetskog rata i nemačke invazije na Holandiju 1940. godine, preneo je Rojters.

Tokom nacističke okupacije, govorio je protiv antijevrejskih zakona i pozvao holandske katoličke novine da ne štampaju nacističku propagandu.
 
Uhapšen je 1942. i držan u holandskim zatvorima pre nego što je odveden u Dahau, blizu Minhena, gde je podvrgnut biološkim eksperimentima i ubijen smrtonosnom injekcijom iste godine u 61. godini.
 
Drugi novi svetac je Šarl de Fuko, francuski plemić, vojnik, istraživac i geograf iz 19. veka koji je postao sveštenik i živeo kao pustinjak medu siromašnim Berberima u severnoj Africi.
 
Objavio je prvi tuareško-francuski rečnik i preveo tuareške pesme na francuski. De Fuko je ubijen tokom pokušaja otmice koje je izvela grupa napadača u Alžiru 1916. godine.
 
Papa (85) je koristio invalidska kolica zbog bolova u kolenima i nogama, kojima je odvezen do oltara na početku ceremonije kojoj je na Trgu Svetog Petra prisustvovalo više od 50.000 ljudi.
 
Današnja ceremonija bila je jedan od najvećih skupova u Vatikanu od ublažavanja kovid ograničenja ranije ove godine. Papa Franja je pročitao proglase o kanonizaciji 10 ljudi sedeći ispred oltara.
 
 MarketingNajnovije vesti