• Kreću predsezone: Kuda uz PCR, a kuda uz potvrdu o vakcinaciji?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    „Grčka je do 19. aprila produžila dosta rigorozne mere zbog pandemije koronavirusa, a nakon ovog datuma očekuje se da krene pripremni deo sezone“, kaže direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) Aleksandar Seničić.

    „Ako ovo i krene, naši građani će moći da pređu u Grčku isključivo preko prelaza u Bugarskoj i isključivo uz negativan PCR test. Dakle, još uvek neće biti implementiran dogovor o priznavanju sertifikata o vakcinaciji“, rekao je Seničić, prenosi Tanjug.

    Na pitanje da li je tačno da će Grčka refundirati troškove testiranja dece, Seničić kaže da to nije zvanično i da to nije odluka države, već predlog privatnog sektora u Grčkoj, pre svega hotelijera. „Oni na taj način žele da motivišu naše građane da putuju“, dodaje Seničić.

    Ističe da bi se troškovi testiranja nadoknadili, na primer, vaučerima i da se o ovome i dalje vode razgovori.

    Seničić kaže da su građani Srbije mesecima unazad bili onemogućeni da putuju na Kipar, s obzirom na lošu epidemiološku situaciju u našoj zemlji, ali da sada od 1. aprila naši građani mogu da putuju u ovu zemlju, uz obavezan negativan PCR test.

    On je precizirao da još nemamo sporazum sa Kiprom o priznavanju sertifikata za vakcinaciju, tako da uz dokaz o vakcinaciji i dalje nije moguć ulazak, već samo uz negativan PCR test. U povratku je neophodan dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR test.

    Hrvati su, kaže, neposredno nakon našeg dogovora sa Grcima, doneli gotovo istu odluku, odnosno prihvataju sertifikat o bilo kojoj vakcinaciji, a jedino je važno da je prošlo dve nedelje od revakcine, odnosno dve nedelje od primanja prve doze Astrazeneke.

    „Hrvati prihvataju i negativan PCR test, kao i antigenski test“, kaže Seničić.

     

    Naveo je da Turska u ovom trenutku zahteva obavezan negativan PCR test i dodaje da Turska najavljuje, od kraja aprila i početkom maja, ukidanje svih ograničenja.

    „Pratićemo situaciju, a počeli su i razgovori o priznavanju sertifikata o vakcinaciji sa Turskom. Ono što je važno da kažemo, Turci su takođe krenuli da se masovno vakcinišu Sinofarm vakcinom. Apsolutno ista stvar je i sa Egiptom“, rekao je Seničić.

    Naveo je da je sa Crnom Gorom, BiH, Severnom Makedonijom i Albanijom napravljen sporazum i u ove zemlje možemo bez ikakvih ograničenja.

    Kada je reč o Maldivima, Dubaiju i Dominikani, Seničić je rekao da je za sve ove dalje destinacije neophodan negativan PCR test.

    Kaže da Zanzibar nema ograničenja za naše državljane i da je upravo ova destinacija među onim najegzotičnijim bila najprivlačnija tokom zime.

    U znak zahvalnosti Srbiji za vakcine poklonjene Severnoj Makedoniji, njen premijer Zoran Zaev najavio je mogućnost da državljani Srbije ovog leta ne plaćaju putarinu u njegovoj zemlji, a Seničić kaže da bi moglo biti uvedeno i to da naši državljani ne plaćaju ulaz na lokalitete, u muzeje i slično.

    „To treba da bude odlučeno na nivou države. Verujem da će i biti usvojeno, jer se radi o zahvalnosti našim građanima zbog vakcina“, kaže Seničić.

     

    „Grčka je do 19. aprila produžila dosta rigorozne mere zbog pandemije koronavirusa, a nakon ovog datuma očekuje se da krene pripremni deo sezone“, kaže direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) Aleksandar Seničić.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet