• Letovališta stavljena na crvenu listu – objavljena nova mapa rizičnih mesta u Evropi

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti objavio je ažuriranu kartu Evrope. Iako je većina evropskih zemalja zelene boje, u dve zemlje se čini da stvari izmiču kontroli.

     

    ECDC objavio je kartu Evrope, koja se ažurira svake nedelje koristeći podatke od četvrtka u 23:59.
     

    Boje za pojedina područja se određuju kombinacijom broja potvrđenih slučajeva zaraze u proteklih 14 dana na 100.000 stanovnika i postotkom testirane populacije.
     

    ECDC je evropska agencija sa sedištem u Stokholmu, a njene kovid karte pokazatelj su i za turiste da li je sigurno ići na neku destinaciju.
     

    Dobre vesti su da su naše okolne zemlje uglavnom zelene boje, kao i većina Evrope, međutim situacija u Španiji, Portugalu i Francuskoj nije nimalo zavidna.

     

    Hrvatska

    „Hrvatska je sigurna destinacija i velika je potražnja jer je vlada napravila sve preduslove da Hrvatska bude sigurna i na nama je da očuvamo tu situaciju, da se ponašamo odgovorno, poštujemo epidemiološke mere, zadržimo dobre brojke koje imamo“, rekla je u sredu ministarka turizma i sporta Nikolina Brnjac dodavši kako je u najavi jedna od najboljih mogućih sezona od početka pandemije.

    Ukoliko se Hrvatska zadrži u zelenoj zoni, turistički radnici smatraju da bi do kraja sezone mogli da budu mnogo bliže rekordnoj 2019. godini nego što se očekivalo.

     

    Francuska savetuje građanima da izbegavaju Portugal
     

    Francuska je savetovala svojim državljanima da izbegavaju Portugal i Španiju ovo leto zbog brzog širenja delta soja.
     

    „Vi koji još niste rezervisali letovanje, izbegavajte Španiju i Portugal kao vaše destinacije, to je savet iz opreza“, rekao je državni sekretar za evropske poslove Kleman Bon za javnu televiziju France 2.
     

    „To je preporuka na kojoj insistiram – bolje je ostati u Francuskoj ili ići u druge zemlje… Situacija je jako zabrinjavajuća“, dodao je ističući da su putovanja u te destinacije ipak dopuštena. Napomenuo je, međutim, da je moguće uvođenje i strožih mera u danima koji dolaze.

     

    Portugal na crvenoj listi

    Portugalski turizam nalazi se u nezavidnoj situaciji dok zemlja prolazi kroz novi talas pandemije. U poslednjih nekoliko dana su prešli granicu od 3.000 novih dnevnih slučajeva, što se nije dogodilo od početka februara.
     

    Portugalski ministar spoljnih poslova Augusto Santos rekao je da je zabrinutost Francuske „razumljiva“ s obzirom na zdravstvenu situaciju u zemlji, koja se „pogoršala“.

     

    Odluka o uvođenju policijskog časa je donesena prošlog petka i dalje je na snazi u rizičnim područjima, uglavnom u Lisabonu i okolini i turističkoj regiji Algarve, na jugu zemlje.
     

    Posetioci restorana tokom vikenda moraju da imaju negativan test ili dokaz da su vakcinisani, a u hotelima je to uslov svakog dana.

     

    Španija pokušava da spasi turističku sezonu

    Suočena s velikim povećanjem broja slučajeva korone među mladima, Španija želi da ubrza vakcinisanje mlađe populacije kako bi izbegla novi talas virusa koji bi uništio turističku sezonu.
     

    Dolaskom leta i praznika sve je više studentskih zabava u kafićima, diskotekama i apartmanima, pa je broj zaraza među mladima izmakao kontroli poslednjih desetak dana. Incidencija je porasla do 814 slučajeva na 100.000 ljudi u 14 dana za mlade između 20 i 29 godina ili tri puta više od prosečne incidencije za celo stanovništvo (252).
     

    Kako bi zaustavila porast brojeva zaraza kod mladih, vlada Katalonije najavila je da od vikenda zatvara klubove na najmanje 15 dana. Prema službenim podacima, postotak onih između 20 i 29 godina koji su primili barem jednu dozu vakcine iznosi samo 14.4 odsto, a među ukupnom populacijom 64.1 odsto.

    Zbog pogoršanja stanja nekoliko regija, među kojima su Andaluzija i Katalonija, razmatra pooštravanje restrikcija ove nedelje, nakon što od 26. juna maske na otvorenom nisu obavezne.

    Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti objavio je ažuriranu kartu Evrope. Iako je većina evropskih zemalja zelene boje, u dve zemlje se čini da stvari izmiču kontroli.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Društvene mreže koriste i deca mlađa od 13 godina

    Popularnost društvenih mreža raste neprekidno, a zvanična evropska statistika je potvrdila da 59 odsto stanovništva EU koristi mreže poput „Fejsbuka”, „Iksa”, „Instagrama”, […]