Manchester City Foto: pexels
Svet

Mančester Siti izbačen iz Evrope na dve godine!

Izvor: 
Tanjug/N1 Pet, 14/02/2020 - 21:15

Evropska fudbalska unija (UEFA) suspendovala je Mančester Siti iz evropskih takmičenja na dve godine zbog kršenja finansijskog fer-pleja.

Takođe, engleski klub moraće da plati kaznu od 30 miliona evra.

Kazna se ne odnosi na tekuću sezonu, u kojoj se Siti kvalifikovao za osminu finala Lige šampiona, gde ga čeka Real Madrid, pa će kazna početi da se primenjuje od sezone 2020/21.

Siti na ovu odluku ima pravo žalbe Arbitražnom sudu u Lozani.

UEFA je ustanovila da je Mančester siti prekršio pravila finansijskog fer pleja tako što je lažno prikazivala zaradu od sponzora.

Istraga protiv šampiona Engleske otvorena je nakon što su se u javnosti pojavila dokumenta koja je objavio nemački Špigl, a pozivajući se na „Football leakes“ uzbunjivački sajt.

Prepiske koje su tada objavljene ukazale su na to da je vlasnik Sitija šeik Mansur bin Zajed Al Nahijan najvećim delom sam uplatio novac umesto sponzora Etihada. Radi se o iznosu od 67.5 miliona funti. Neki od mejlova pokazali su da je samo osam miliona od te sume u sponzorskom ugovoru za sezonu 2015/16 uplatio direktno sponzor, a da je ostalo došlo od vlasnika kluba koji je i vlasnik kompanije Abu Dabi junajted grup.

Mančester siti je pokušavao da dokaže da je taj „ukradeni materijal koji je dospeo u javnos“ istrgnut iz konteksta.

Špigl je u svojim tekstovima citirao u to vreme anonimni izvor da do dokumenata nije došao hakovanjem ili na bilo koji drugi nedozvoljeni način. Ispostavilo se ipak da je izvor izvensi Rui Pinto, Portugalac koji je u svojoj zemlji optužen za 147 kriminalnih dela i prekršaja uključujući tu i hakovanje i druga kriminalna dela počinjena pomoću interneta.

Mančester siti oglasio se nakon odluke UEFA kratkim saopštenjem:

„Mančester siti je razočaran, ali ne i iznenađen današnjom objavom UEFA. Klub je od početka naglašavao da je potrebno da istragu sprovede nezavisno telo. U decembru 2018. godine, glavni istražitelj UEFA je javno govorio o tome kakav će ishod ove istrage biti, pre nego što je sama istraga i počela. Sve što se kasnije dešavalo samo je ukazivalo na konačan ishod istrage. Klub je podneo zvaničnu žalbu Disciplinskoj komisiji UEFA.

Jednostavno rečeno, ovo je proces koji je pokrenula UEFA, koji je vodila UEFA i u kome je UEFA donela odluku. Sada kada je sve završeno, klub će sačekati zvaničnu presudu na osnovu koje će biti uložena žalba Sudu za sportsku arbitražu što je pre moguće“, navodi Mančester siti u svom saopštenju.
MarketingNajnovije vesti