• Maske obavezne za decu stariju od pet godina u Crnoj Gori

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) uvelo je obavezu nošenja zaštitnih maski za decu stariju od pet godina, kako bi se smanjilo širenje korona virusa među decom i đacima.
    NKT je zadužilo Ministarstvo prosvete da do ponedeljka utvrdi sve relevantne parametre i informiše javnost o svim aspektima početka školske godine, imajući u vidu epidemiološku situaciju.
     
    Nadležni inspekcijski organi, pre svega Sanitarno-zdravstvena inspekcija, zaduženi su da do početka školske godine izvrše nadzor ispunjenosti uslova za redovno pogađanje nastave u kontekstu poštovanja epidemioloških mera, prenosi RTCG.
     
    Inspekcijski organi, kako na državnom tako i na lokalnom nivou, još jednom su pozvani da dosledno i u kontinuitetu nadziru sprovođenje važećih epidemioloških mera i da o rezultatima kontrola redovno izveštavaju javnost„, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.
     
    Od ponedeljka nove mere po opštinama
     
    Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je da od ponedeljka počne primena novih restriktivnih epidemioloških mera zavisno od epidemiološke situacije u svakoj od lokalnih samouprava.
     
    Prema trenutnim epidemiološkim podacima, najoštrije mere od ponedeljka počinju da se primenjuju u Nikšiću, Beranama i Andrijevici, prenosi portal RTCG.
     
    Prema metodologiji IJZ, osnova za donošenje odluka o restriktivnim merama zasnivaće se na praćenju stopa četrnaestodnevne kumulativne incidencije (KI).
     
    Ova stopa i njeno kretanje, koja u epidemiologiji predstavlja meru rizika oboljevanja, dobija se podelom broja novih slučajeva infekcije korona virusom brojem stanovnika lokalne samouprave i izražava na 100.000 stanovnika, saopšteno je iz NKT.
     
    U lokalnim samoupravama u kojima je 14-dnevna stopa manja od 400 biće nastavljeno striktno poštovanje i stroga kontrola sprovođenja važećih epidemioloških mera.
     
    U opštinama gde je između 400 i 799, to su trenutno Budva, Podgorica, Pljevlja uvodi se ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22 sata, ograničavanje uslova rada ugostiteljskih objekata tako što je uz važeće epidemiološke mere dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega (terase, bašte i sl.) budu najviše dve osobe, obaveza striktnog poštovanja razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada lica sede za stolovima i okrenuta su leđima jedni drugima.
     
    U lokalnim samoupravama gde je stopa između 800 i 1.199, trenutno Rožaje, uz važeće mere biće zabranjen rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotela, okupljanje u objektima stanovanja osoba na koja nisu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.
     
    U opštinama gde je stopa veća od 1.200, trenutno Nikšić, Berane i Andrijevica, uz važeće mere biće zabranjen izlazak iz objekta stanovanja od 22 do 05 sati, uz definisane izuzetke, biće zabranjen rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotela, kao i posete po kućama.
     
    Stopu KI utvrđuje IJZ i objavljuje na svom Internet sajtu i to jednom sedmično, subotom pre podne.
     
    Primena restrikcija zavisno od utvrđene stope KI, počeće trećeg dana od utvrđene stope KI, odnosno ponedeljkom u ponoć. Odluka o eventualnom ublažavanju mera donosi se po automatizmu svakih 14 dana u zavisnosti od kretanja vrednosti stopa, dok se analiza pooštravanja mera vrši na sedmičnom nivou u skladu sa kretanjem stopa.

    Crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) uvelo je obavezu nošenja zaštitnih maski za decu stariju od pet godina, kako bi se smanjilo širenje korona virusa među decom i đacima.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Društvene mreže koriste i deca mlađa od 13 godina

    Popularnost društvenih mreža raste neprekidno, a zvanična evropska statistika je potvrdila da 59 odsto stanovništva EU koristi mreže poput „Fejsbuka”, „Iksa”, „Instagrama”, […]