• Ne prestaju požari širom planete

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Širom planete ovog leta besne požari. U Kaliforniji razorni požar, koji traje gotovo mesec dana, uništio je više od 1.000 zgrada, dok su u Grčkoj evakuisani meštani 20 sela. U Alžiru više desetina stradalih.

    Vatrogasci su celu noć pokušavali da spreče da se požar u Grčkoj proširi na stambene delove u regionu Gortinija na Peloponezu gde je više od 20 sela evakuisano.

    Požari i dalje besne na, uglavnom, nepristupačnom terenu nedaleko od oblasti Fanaraki, Kastraki, Piri, Lotus, Liodora, Krisokori i Dafni, a uništen je i veliki deo obradive zemlje i nekoliko pomoćnih seoskih objekata, dok je snabdevanje električnom energijom i vodom u prekidu, prenosi Katimerini.

    Vlasti su iz predostrožnosti evakuisale 21 selo, a vatrogasci danas očekuju pojačanja koja će im pomoći u borbi protiv vatrene stihije.

    U pomoć pritekli i srpski vatrogasci

    U pomoć Grčkoj za gašenje vatrene stihije koja je zahvatila ostrvo Evija već su pritekli pripadnici Helikopterske jedinice MUP-a Srbije koje je danas  obišao i resorni ministar Aleksandar Vulin.

    Pripadnici ove jedinice su u Grčku upućeni nakon angažovanja na gašenju požara u Srbiji i Severnoj Makedoniji.

    Komandant Helikopterske jedinice Nenad Nedić naveo je da je tokom jučerašnjeg dana Helikopterska jedinica u 30 naleta, iznad severozapadnog dela ostrva, izbacila 35 tona vode, na dva sela koja su bila ugrožena požarom koji je krajem dana lokalizovan i stavljen pod kontrolu.

    Nedić je istakao da je Republika Srbija jedna od retkih zemalja koja je u Grčku poslala vazduhoplove i precizirao da je uz Švajcarsku koja je poslala tri, Srbija kao pomoć grčkom narodu poslala tri helikoptera, dva „bel 212“ i „H-145“, sa 14 članova posade, pilotima i vazduhoplovnim mehaničarima.   

    Više od 500 požara izbilo je u Grčkoj zbog kojih je evakuisano više hiljada ljudi iz desetina naseljenih mesta, a u jeku sve više indicija o podmetanju požara, državni tužilac Vasilios Pliotas je naredio sprovođenje istrage kojom bi trebalo da se utvrdi da li je postojao organizovan plan za izazivanje vatrene stihije koja sada hara i uništava širom zemlje.

    Više od 1.000 zgrada uništeno u razornom požaru u Kaliforniji

    Najveći pojedinačni požar u istoriji Kalifornije nastavio je da se probija kroz šumsko područje dok su vatrogasne ekipe pokušavale da zaštite seoske zajednice od plamena koji je uništio stotine domova.Vedro nebo nad pojedinim delovima zahvaćenim požarom „Diksi“, koji traje već mesec dana, omogućilo je avionima da se pridruže naporima skoro 6.000 vatrogasaca u gašenju vatrene stihije ove nedelje, prenosi agencija AP.

    „Da li možemo ili ne možemo da letimo zavisi od toga gde se dim nalazi. Još uvek postoje područja u kojima je previše dima“, izjavio je portparol vatrogasaca Edvin Zuniga.

    Velike količine dima smanjile su vidljivost na zapadnom kraku požara, dok je na istočnom kraku došlo do ponovne akcije gašenja, saopštili su vatrogasni zvaničnici.

    Požar je do juče uništio više od 1.000 zgrada, uključujući skoro 550 kuća. Veći deo male zajednice Grinvil je pretvoren u pepeo nakon katastrofalnog požara prošle nedelje.

    Požar „Diksi“, nazvan po putu gde je najverovatnije započeo, ugrozio je 14.000 zgrada u više od desetak malih planinskih i seoskih zajednica na severu Sijera Nevade.

    Požar koji je izbio 14. jula juče se proširio na ukupnu površinu od 1.984 kvadratnih kilometara, ali je procenat obuzdavanja požara porastao na 27 odsto, prema podacima kalifornijskog Ministarstva šumarstva i zaštite od požara.

    U Alžiru se broj žrtava požara popeo na 42

    Broj poginulih u požarima u Alžiru porastao je na 42, a među žrtvama je 25 vojnika koji su poginuli boreći se protiv vatrene stihije, saopštio je sinoć premijer te zemlje Ajamn Benabderamane.

    On je rekao da su u toku razgovori sa stranim partnerima kako bi se iznajmili avioni i ubrzala pomoć u gašenju požara.

    Vatrogasci i vojska i dalje pokušavaju da obuzdaju vatrenu stihiju.

    Ministarstvo odbrane prethodno je saopštilo da je tokom gašenja požara koji su zahvatili šume i sela u provinciji Tizi Uzu oko 100 kilometara istočno od glavnog grada Alžira stradalo 18 vojnika.

    Vlada je ranije objavila da je šest civila izgubilo život u požarima i da su oni bili podmetnuti.

    Ministar unutrašnjih poslova Kamel Beldžud rekao je da će biti pokrenuta istraga kako bi se identifikovali oni koji stoje iza požara.

     

    Širom planete ovog leta besne požari. U Kaliforniji razorni požar, koji traje gotovo mesec dana, uništio je više od 1.000 zgrada, dok su u Grčkoj evakuisani meštani 20 sela. U Alžiru više desetina stradalih.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet