• Nemačkoj i Austriji više nisu potrebni radnici sa Balkana

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nastavkom ili nikad potpunim nestankom virusnih i drugih sličnih pretnji stanovništvu i državama upitnim se čini povratak na otvorene granice, apsolutnu slobodu kretanja stanovništva i radne snage, klasično tržište rada i sve dosad poznate zakonitosti radnih migracija.

    Virusni nalet svom silinom u kratkom vremenu zahvatio je praktično sve prostore, sve populacije i sve delatnosti koje se pre svega temelje na radnoj mobilnosti, socijalnim i radnim kontaktima.

    Brzina i silina virusnog destruktivnog talasa s puno početnih, prenosnih i posledičnih nepoznanica ukazala je na naučnu nespremnost i sve manjkavosti u kriznim razdobljima po puno društvenih i državnih parametara uređenih sistema, društava, prostora i država.

    Svet je jednostavno zastao, a nova vremena i novi obrasci organizovanja postali su nužnost.

    Zatvaranje u uske nacionalne okvire i povratak državnim odlukama u interesu vlastite populacije uzdrmao je pomno političko-diplomatski građeni asocijacijski sistem i potvrdio obrazac funkcionisanja u novim kriznim i mogućim budućim okolnostima. Ponovno se potvrdilo kako je ljudska populacija apsolutno najvažniji deo svakog društva i prostora i osnovni činilac svake delatnosti, a dolazak iznenadne i neplanirane krize (virusne ili neke druge) udar koji poremeti manje-više sve ustaljene zakonitosti, prenosi Geopolitika.

    Finansijski i radni poremećaji su posebno vidljivi i s dalekosežnim posledicama, pa su rezolutne odluke i postupanja nacionalnih vlada ključni za ublažavanje destrukcije i usmeravanje razvojnih procesa u budućnosti.

    Zasnovana naravno na znanju, sposobnosti, odgovornosti i stručnosti uz napuštanje dosadašnjeg političkog determinizma.

    Destruktivni faktori

    Privremena zaboravljenost migracijskih pritisaka prema Evropi i demografskih problema vezanih uz smrtnost, prirodni pad, depopulaciju i nedostatak odgovarajuće radne snage razvijenih i izrazito depopulacijskih evropskih zemalja biće kratkog veka, jer su upravo ratne i ovakve današnje virusne krize i najveći destruktivni faktori svake populacije, ma koliko ona bila medicinski, organizaciono, tehnološki i na svaki drugi način zaštićena i razvijena.

    Prave refleksije virusne krize na demografske strukture još se ne vide u službenim statistikama, ali mogu da se pretpostave i projekcijski postave prema parcijalnim podacima o smrtnosti i povećanju broja nezaposlenih koji su nam već dostupni praktično za svaku zemlju.

    Demografski poremećaji su očekivani, a državne intervencije će svakako biti potrebne u funkciji demografske revitalizacije i ukupnog razvoja.

    Smanjivanjem radnih, proizvodnih, prodajnih i ostalih sličnih aktivnosti u kriznim vremenima kad prihodi, dobit i finansijske akumulacije nisu u očekivanim, planskim ili već naviknutim poslovodnim okvirima, rezultiraju velikim brojem otkaza.

    Otkaz se pokazao kao najjednostavnija poslovna mera i zapravo je negacija ključne važnosti ljudske populacije u svim delatnostima. Delom su otkazi radnog odnosa nužnost zbog nemogućnosti stvaranja potrebnih prihoda, ali delom su i posledica smanjivanja profitnih trendova, neplaćanja za fizički izostanak s posla, nesposobnosti kriznog upravljanja i slično. Nasuprot tome, zatvaranjem granica, zabranom putovanja i socijalnim razdvajanjem, neke druge delatnosti koje nisu morale da zaustavljaju svoju aktivnost (građevinska npr. i slične), imaju istovremeno veliki problem održavanja funkcionalnog poslovanja upravo zbog nemogućnosti osiguravanja radne snage mobilnim ili migracijskim modelom.

    Ublažavanje udara

    Krizna otpuštanja radnika i njihov nedostatak u temeljnim delatnostima koje mogu i moraju da funkcionišu u svim okolnostima potvrđuju potrebu zakonskog definisanja radnih prava u kriznim vremenima i državne podsticajne intervencije primarno zasnovane na poreskim sistemu kao najvažnijem obrascu ublažavanja posledica.

    Državni model ublažavanja kriznog udara pritom ne bi smeo da bude linearan jer je i potencijal reagovanja na krizu različit i konačno bi u kriznim vremenima trebalo da se sprovodi model usklađenosti s mogućnostima.

    Višak radne snage

    Dolaskom virusne krize postojeći obrazac osiguravanja radne snage jednostavno je prekinut, a veliki broj novih nezaposlenih zbog krize praktično menja uhodanu paradigmu. A nastavak sledi po novim pravilima i pristupima.

    Razmatranje nastavka i definisanje novih obrazaca zapošljavanja, podsticajnih mera i migracijskih zakonitosti radne snage potvrđuju se i svrstavaju među prioritetna odlučivanja i postupanja.

    To potvrđuju i posledice krize upravo u Austriji i Nemačkoj zbog čega se nužno promenila i projekcija potrebe za radnom snagom iz balkanskih zemalja.

    Prema stručnim procenama, virusna kriza će dovesti do najveće recesije u Nemačkoj nakon Drugog svetskog rata i porastu stope nezaposlenosti sa 0,7 na 5,8% kao i nefunkcionalnom tržištu rada zbog ograničenja kontakata.

    Istovremeno je porast nezaposlenosti u Austriji zbog krize u relativnim odnosima prema ukupnoj zaposlenosti i prema broju stanovnika veći nego u Nemačkoj: Austrija ima porast nezaposlenosti u odnosu na prošlu godinu 58%, a Nemačka 19%.

    (Sputnjik)

    Nastavkom ili nikad potpunim nestankom virusnih i drugih sličnih pretnji stanovništvu i državama upitnim se čini povratak na otvorene granice, apsolutnu slobodu kretanja stanovništva i radne snage, klasično tržište rada i sve dosad poznate zakonitosti radnih migracija.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Francuzi staju na put brzoj modi

    Donji dom francuskog parlamenta odobrio je nacrt zakona kojim se traže kazne za superbrze modne proizvode, sa ciljem da se ublaži njihov uticaj na životnu […]