• Obnovila vozačku dozvolu u 100. godini

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Italijanki Kandidi Uderco obnovljena je vozačka dozvola iako je napunila 100 godina.
     
    Time je ona postala sigurno bar treći stogodišnjak u toj zemlji koji je i zvanično još sposoban da vozi.
     
    Stogodišnja Italijanka Kandida Uderco dobila je novu vozačku dozvolu nakon što je prošla očni pregled u jednoj auto-školi u okrugu Vićenca.
    Živahna stogodišnjakinja kaže da voli da bude samostalna i da joj je drago što ne mora da je vozi sin. Ističe da joj je vid toliko dobar da može da čita novine bez naočara.
     
    Nova dozvola me čini jako srećnom i učiniće da se osećam malo slobodnije. Imam sreće, imam 100 godina i to što sam zdrava je i za mene iznenađenje. Nikada ne uzimam tablete, samo povremeno pilulu za spavanje„, rekla je Kandida.
     
    Kandida je ispričala da joj je u životu žao samo to što je izgubila muža još kao relativno mlada.
     
    Odlučila sam da ostati živ znači uživati što je više moguće. Počela sam da idem u duge šetnje sa prijateljima, to mi je pomoglo da se borim sa tugom. Nakon što sam otišla u penziju pridružila sam se pešačkoj grupi i od tada nisam propustila nijedan izlet. Svake nedelje u šest ujutro spremna sam da krenem„, ističe Kandida.
     
    Vozačke dozvole za starije od 80 godina obnavljaju se u Italiji na svake dve godine, a vozači moraju da dostave lekarsko uverenje da su fizički i psihički sposobni.
     
    Nije poznato koliko stogodišnjaka u Italiji još vozi, ali slučaj Kandide Uderco nije jedini u poslednjih nekoliko godina. Muškarac sa Sicilije koji je prošle godine napunio 100 godina proslavio je obnavljanje dozvole kupovinom novog automobila, a četvorotočkaša se nije odrekao ni njegov sunarodnik iz Kampanije.
     
    Populacija stogodišnjaka u Italiji je među najvećima u Evropi i broj ljudi koji dožive stotu nastavlja da raste. Prema podacima koje je početkom maja objavila nacionalna agencija za statistiku, Italija ima 20.456 stogodišnjaka, a 2019. bilo ih je 14.456.  

    Italijanki Kandidi Uderco obnovljena je vozačka dozvola iako je napunila 100 godina.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Društvene mreže koriste i deca mlađa od 13 godina

    Popularnost društvenih mreža raste neprekidno, a zvanična evropska statistika je potvrdila da 59 odsto stanovništva EU koristi mreže poput „Fejsbuka”, „Iksa”, „Instagrama”, […]