Evrovizija
Svet

Odlučeno gde će se održati Evrovizija 2023, ipak Ukrajina neće biti domaćin

Izvor: 
Euronews Srbija Pet, 17/06/2022 - 15:45Evropska radiodifuzna unija (EBU) je u dogovoru sa Ukrajinom, pobednicima ovogodišnje Evrovizije, donela odluku da se naredno muzičko takmičenje ipak održi u Velikoj Britaniji.

U saopštenju koje je Unija objavila na svom zvaničnom sajtu, stoji da je do takve odluke došlo nakon izvođenja studije izvodljivosti, kako od strane ukrajinskog javnog servisa UA:PBC, tako i nezavisnih stručnjaka po pitanju bezbednosti u zemlji, koja je još od februara u ratu sa Rusijom.

"Tradicija je da pobednik Pesme Evrovizije bude domaćin takmičenja sledeće godine, pod uslovom da ispuni određene kriterijume, uključujući bezbednost svih uključenih strana i posetilaca. S obzirom na to da je u toku rat u zemlji iz koje su ovogodišnji pobednici, EBU je odvojio vreme da sprovede potpunu procenu i studiju izvodljivosti sa UA:PBC i stručnjacima trećih strana, uključujući pitanje bezbednosti", stoji u saopštenju Unije.

Pesma Evrovizije je jedna od najkompleksnijih televizijskih produkcija na svetu sa hiljadama ljudi koji su uključeni u njenu organizaciju. 

"Nakon objektivne analize, Referentna grupa, upravni odbor ESC-a, je sa dubokim žaljenjem zaključila da, s obzirom na trenutne okolnosti, UA:PBC ne ispunjava bezbednosne i operativne garancije da kao domaćin organizuje i producira takmičenje za Pesmu Evrovizije", saopšteno je iz Unije.

"Kao rezultat ove odluke, u skladu sa pravilima i kako bi se obezbedio kontinuitet događaja, EBU će sada započeti razgovore sa BBC, kao ovogodišnjim drugoplasiranim, o potencijalnom domaćinu 'Pesme Evrovizije 2023' u Velikoj Britaniji. Naša je namera da se pobeda Ukrajine odrazi u emisijama sledeće godine. Ovo će nam biti prioritet u našim razgovorima sa eventualnim domaćinima", stoji u saopštenju.

Poslednji put se desilo da pobednik ne preuzme organizaciju sledećeg muzičkog takmičenja na sebe davne 1980. godine, kada je takmičenje održano u Hagu u Holandiji, umesto u Izraelu, jer je ta zemlja već dva puta zaredom pobedila - 1978, a zatim ponovo 1979.

Međutim, vredi napomenuti da u prvim godinama od osnivanja Evrovizije nije obavezno važilo pravilo da takmičenje ugosti prošlogodišnji pobednik, pa se više puta dogodilo da organizaciju preuzmu neke druge zemlje. 

Više o ovome možete pročitati OVDE.

 
MarketingNajnovije vesti