Foto: Pixabay
Svet

Opšti štrajk u Poljskoj zbog zakona o abortusu?

Izvor: 
Tanjug Sre, 28/10/2020 - 11:40

Građani širom Poljske neće danas ići na posao kako bi se pojavili na velikom štrajku naroda protiv odluke Vrhovnog suda da zabrani abortuse i u slučaju fetalnih anomalija.

Štrajk u celoj zemlji dolazi usred produbljenja jaza ogorčenog naroda i vladajuće konzervativne vlade, koja neće da odstupi, dodaje AP.

Vrhovni sud Poljske je prošlog četvrtka odlukom o zabrani abortusa izazvao prvo poljske žene da izađu na ulice, a onda im se priključio veliki broj sugrađana na demonstracijama.

Sud je ocenio da je abortus nelegalan i u najtežim slučajevima u kojima je izvesno da će dete umreti po rođenju, a kao idejnog tvorca ove ideje demonstranti su označili Rimokatoličku crkvu i Jaroslava Kačinskog, vođu vladajuće partije, najmoćnijeg političara u Poljskoj.

Demonstrantkinje su u akcijama upale u nedelju u crkve i prekidale mise, obračunavale se sa sveštenicima izgovarajući psovke i žvrljajući po zidovima, navodi AP.

Kačinski je u utorak uveče optužio demonstrante da žele da "unište Poljsku" i pozvao je simpatizere njegove stranke da brane crkve "po svaku cenu".
MarketingNajnovije vesti