• Otkriven novi par gibona, najugroženije vrste majmuna na svetu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Otkriće novog para hainanskih gibona daje nadu u opstanak ove najređe vrste primata, koja se nalazi na popisu stotinu najugroženijih vrsta i bila je na ivici izumiranja.
    Zbog krčenja šuma i lovokradica ova vrsta majmuna danas živi isključivo u delu šume na kineskom ostrvu Hajnanu.
     
    Pedesetih godina prošlog veka u svetu ih je bilo 2.000, ali tokom sedamdesetih taj broj je pao na samo deset, piše BBC. Prema poslednjem popisu, broj hainanskih gibona (Nomascus hainanus) se utrostručio, što znači da ih je sada 30, a žive u pet odvojenih grupa.
     
    Ovakav oporavak ugrožene vrste primata rezultat je velikog truda ljudi koji rade na projektu očuvanja hainanskih gibona. Projekat vode Farma Kadoorie i Botanički vrt u Hongkongu.
     
    Giboni su poznati po tome što se kroz šumske krošnje kreću vrlo graciozno, ispuštajući pritom glasne krikove kojima obeležavaju svoju teritoriju. Odrasli giboni obično u zoru „pevaju“ u duetima, jačajući na taj način međusobne veze. 
     
    Meštani su krajem prošle godine čuli dvoje gibona koji žive u delu šume udaljenom od glavnog dela grupe.  Mužjak i ženka kasnije su primećeni kako zajedno pevaju, pokazujući tako da su u stabilnoj vezi.
     
    Giboni žive u zajednicama ili porodicama koje obično čine po jedan mužjak, dve ženke i njihovo potomstvo. Otkriće petog para, odnosno odvojene porodice, pruža nadu da ova vrsta primata ipak neće izumreti.
     
    Nacionalni rezervat „Hainan Bawangling“ još od 2003. godine ulaže znatne napore u očuvanju ove vrste majmuna, kada je ovde bilo samo 13 jedinki podeljenih u dve grupe.
     
    Program spasavanja uključuje patroliranje, nadzor i istraživanje ponašanja majmuna, kao i sadnju hiljade stabala u kojima mogu da pronađu hranu i sklonište.
     
    U svetu, ili tačnije od područja severoistočne Indije do Bornea, živi oko 20 vrsta gibona. Mnogi su životno ugroženi zbog krčenja šuma, lova i ilegalne trgovine.
     
    Međunarodna unija za zaštitu prirode je sve vrste gibona, uključujući i hainanskog gibona, klasifikovala u kritično ugroženu životinjsku vrstu.  

    Otkriće novog para hainanskih gibona daje nadu u opstanak ove najređe vrste primata, koja se nalazi na popisu stotinu najugroženijih vrsta i bila je na ivici izumiranja.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Društvene mreže koriste i deca mlađa od 13 godina

    Popularnost društvenih mreža raste neprekidno, a zvanična evropska statistika je potvrdila da 59 odsto stanovništva EU koristi mreže poput „Fejsbuka”, „Iksa”, „Instagrama”, […]