Foto: Wikimedia Commons
Svet

Otkriven tunel za šverc migranata ispod žice

Izvor: 
RTS Pon, 08/06/2020 - 11:32Mađarska policija proteklog vikenda sprečila je više od 300 migranata da uđu ilegalno na teritoriju Evropske unije.

Granična policija zatekla je 54 osobe koje su pokušale da preskoče ili iseku žičanu ogradu na mađarsko-sprskoj granici, dok je 258 migranata zatečeno u pograničnoj zoni bez dokumenata.

Među njima je najviše onih koji se izjašnjavaju kao Sirijci, potom slede građani Iraka, Irana, Avganistana i Palestine. 

Policajci Županije Bač-Kiškun u saradnji sa mađarskom vojskom, u blizini mesta Morahalom, otkrili su tunel ispod žičane ograde na granici.

Mađarska policija smatra da je tunel, visine 40 centimetara i dužine 24 metra korišćen za šverc migranata sa srpske na mađarsku stranu.

Ovo je treći podzemni prolaz ispod ograde koju su mađarski pogranični organi otkrili u poslednih godinu dana na tom području. 

Gostujući na nacionalnoj televiziji M1, Đerđ Bakondi, savetnik za nacionalnu bezbednost mađarskog premijera rekao je da se ilegalne migracije mogu zaustaviti ako postoji politička volja zemalja na njihovom putu, da se granice za njih zatvore, što se pokazalo za vreme epidemije koronavirusom. 

Nakon višemesečnog zatišja zbog pandemije i zatvorenih granica, Mađarska od kraja maja ponovo beleži veliki rast broja migranata koji pokušavaju da se ilegalno domognu Evropske unije. Protekle nedelje zabeleženo je gotovo 900 pokušaja nelegalnog prelaska granice.

Mađarski zvaničnici ponavljaju da Mađarska neće ukloniti ogradu na mađarsko-srpskoj granici, već će pojačati odbranu šengenskih granica kako bi sačuvali bezbednost građana.
MarketingNajnovije vesti