Foto: Pixabay
Svet

Počinje 27. Svetsko prvenstvo u ronjenju na dah

Izvor: 
B92 Pon, 20/09/2021 - 16:48


Dvadesetsedmo SP u ronjenju na dah u organizaciji Međunarodnog udruženja za razvoj ovog sporta (AIDA) biće održano 20-30. septembra u kiparskom Limasolu.

Među prijavljenim takmičarima posebnu pažnju svojim zaronima privući će višestruki nosioci kako svetskih tako i nacionalnih rekorda: Nemica Dženifer Vendland, Aleksej Molčanov i Andrey Matvejenko iz Rusije, Marijana Gilespi i Abdelatif Alouah iz Francuske, Fatima Korok iz Mađarske i Đihon Đang iz Koreje

Svi zainteresovani moći će da prate ovo takmičenje preko live stream-a na youtube kanalu AIDA Freediving.

Ovo međunarodno takmičenje, prvo od izbijanja epidemije, okupiće 150 takmičara iz 40 zemalja u pokušaju da obore lične i svetske rekorde to u tri disciplin.

Konstantni balast sa perajima i sa monoperajem (Constant weight – CWT) podrazumeva da ronioci zaranjaju i izranjaju upotrebljavajući isključivo svoja peraja ili monoperaja i ruke bez povlačenja uz konop ili menjanja balasta (količine tegova).

Konstantni balast bez peraja (Constant weight without fins – CNF) je disciplina koja podrazumeva da ronioci zaranju i izranjaju bez upotrebe peraja i bez povlačenja uz konop, koristeći samo svoju sopstvenu snagu. Ovo je najteža sportska dubinska disciplina jer nema nikakvog dodatne pomoći prilikom zaranjanja.

Slobodan zaron (Free immersion – FIM) odlikuje se time što ronioci u ovoj disciplini bez upotrebe peraja a uz pomoć ruku zaranjaju i izranjaju povlačeći se uz konop. Slobodan zaron je sportska dubinska disciplina sa najmanje uzbuđenja jer brzina i dubina zarona zavise samo od harmoničnog povlačenja po konopu.

 
MarketingNajnovije vesti