Foto: pixabay
Svet

Policija u EU imaće oružje protiv dronova

Izvor: 
Beta Sre, 27/05/2020 - 09:04

Policijske snage u EU uvešće u upotrebu oružje australijske proizvodnje protiv dronova koje će im pomoći da eliminišu pretnje po nacionalnu bezbednost.
 
Takva tehnologija je zabranjena u SAD saveznim zakonom.
 
"Prema okvirnom sporazumu kompanije 'DroneShield Limited' i EU, 'DroneGun Tactical' će biti uveden u razne policijske jedinice širom EU", saopštila je australijska kompanija.
 
Direktor komanije Oleg Vornik izvestio je Euractiv da je sporazum sklopljen sa belgijskom policijom koja je raspisala tender u ime nacionalnih policija EU u sklopu šeme zajedničkih nabavki.
 
U DronŠildu kažu da sporazumom nije precizirana minimalna količina pušaka koja će biti kupljena. Kompanija se nada da će taj posao voditi novim ugovorima sa policijskim snagama EU u budućnosti i za druge proizvode, uključujući njihov prenosivi uređaj za otkrivanje dronova RfPatrol.
 
DronGan taktikal, koji ima dizajn puške, nema dozvolu za prodaju u SAD, navodi se u saopštenju australijske kompanije.
 
Oružje funkcioniše tako što emituje signale sa antene velike snage koji "skrembluju" i tako onesposobljavaju komande za kontrolu drona. Većina dronova napadnuta tom tehnologijom će prekinuti let i pokušati da bezbedno sleti.
 
Inače, u julu će u EU stupiti na snagu novi propisi koji će omogućiti stvaranje jedinstvenog tržišta dronova u Evropi sa visokim standardima bezbednosti. Prema novim propisima, oni koji upravljaju dronom moraće da imaju dozvolu nadležnih nacionalnih vlasti koja će im omogućiti da njime upravljaju i širom EU.
 
U aprilu je Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) dostavila Evropskoj komisiji mišljenje o upotrebi i kontroli dronova u gradovima u EU i pozvala da se regulišu bespilotne letelice u vazdušnom prostoru kako bi se umanjili rizici u vazduhu i na zemlji.
 
"Sve veći broj operacija bespilotnih letelica u evropskom vazdušnom prostoru predstavlja pitanje bezbednosti i integracije vazdušnog prostora", navodi se u mišljenju i dodaje da je zbog toga potrebna jasna regulativa.
 
U preporuke Agencije uključeno je i uspostavljanje zajedničkog informacionog sistema za razmenu podataka između operatora dronova. Taj sistem će im pomoći da "planiraju i izvode letove bezbedno jer će tačno znati gde i kada je njihovim dronovima dozvoljeno da lete". MarketingNajnovije vesti