Evro Foto: pixabay
Svet

Polovina mladih u EU smatra da je u redu dati mito birokratama da bi se ubrzala procedure

Izvor: 
FoNet Sre, 24/06/2020 - 14:56Skoro polovina Evropljana mlađih od 30 godina smatra da je u redu podmititi javnog službenika kako bi se ubrzale neophodne administrativne procedure, dok svaki četvrti građanin EU smatra da je ponekad prihvatljivo dati mito, prenosi portal Politiko istraživanje Agencije EU za osnovna prava.
 
Rezultati se razlikuju od države do države, pa bi tako više od polovine anketiranih u Slovačkoj, Češkoj i Hrvatskoj, odnosno 48 odsto u Francuskoj, razmotrilo mogućnost da pribegne podmićivanju javnih službenika, dok na isti način razmišlja svaki peti anketirani u Švedskoj, na Malti, u Finskoj i Portugaliji.
 
Istraživanje je pokazalo i da se u 11 od 27 članica EU polovina anketiranih "slaže, ili se snažno slaže" da ugrožavanje ljudskih prava nije problem za njihovu državu.
 
Više od dve trećine ispitanika navodi da neki na nefer način koriste ljudska prava i da od toga jedini imaju korist "oni koji ih ne zaslužuju, poput kriminalaca i terorista".
 
Istraživanje je sprovedeno u 29 država, 27 članica EU, Velikoj Britaniji i Severnoj Makedoniji, od januara do oktobra 2019. godine na uzorku od 1.000 do 3.000 ispitanika po zemlji. MarketingNajnovije vesti