• PORTAL INDEX.HR: “Da li ste čovjek ili ste član HDZ-a”

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Portal Indeks izdao je saopštenje u kom se navodi da hrvatski premijer Andrej Plenković i njegova partija HDZ godinama šire diskriminaciju i mržnju.

    „Indeks“ je danas postavio anketu na svom sajtu u kojoj pita čitaoce „jeste li čovek ili član HDZ-a“. Plenković je rekao da se nada reakciji institucija na ovaj postupak „Indeksa“, a za sve je povod bila odluka kafića u Rijeci da ne uslužuje članove Hrvatske demokratske zajednice.

    Kafić u Rijeci “Three Monkeys” objavio je da ne želi da lokal posećuju članovi Hrvatske demokratske zajednice, zbog njihovog dikriminatorskog ponašanja i produžavanja mera protiv koronavirusa.

    Nakon ovoga, portal “Indeks” odlučio je da svoju podršku kafiću izrazi tako što će na svoj sajt postaviti upitnik “Da li ste čovek ili član HDZ-a”. Portal je, zatim, tražio od posetioca da “potvrde da su ljudi”, tako što će odabrati jednu od dve opcije- “da, čovek sam” ili “ne, ja sam član HDZ-a”.

    Na ovo je reagovao premijer Hrvatske Andrej Plenović, rekavši “da je ovo govor mržnje” i zatražio reakciju nadležnih institucija.

    Indeks je naveo da podšku pruža vlasniku kafića, koji je danima izložen maltretiranju od strane vrha države, kao i da HDZ i njeni članovi godinama zloupotrebljavaju svoje članstvo u partiji i trenutni položaj.

    “Kada Andrej Plenković upoređuje legitimnu i političkom higijenom motivisanu molbu vlasnika riječkog kafića ‘Three Monkeys’ da mu objekt ne posećuju HDZ-ovci s diskriminacijom celih naroda, pa spominje Jevreje, čije je stradanje jedna od najsramnijih epizoda u istoriji ljudskog roda, on se još jednom dokazuje kao prvorazredno političko zlo. Poput HDZ-a. A kada se s potrčkom Markom Milićem po medijima prenemaže zbog objave vlasnika jednog ugostiteljskog objekta, u času dok iz gotovo svakog dela države stižu informacije o HDZ-ovcima, koji na različite načine zloupotrebljavaju članstvo u vladajućoj partiji, oni se, zapravo, u radnom vremenu bave primitivnom političkom manipulacijom. I tako danima i sve intenzivnije”, navodi Indeks.

    Definicja govora mržnje po evropskim institucijama kaže da “govor mržnje podrazumeva sve oblike izražavanja kojima se šire, raspiruju, potiču ili opravdavaju rasna mržnja, ksenofobija, antisemitizam ili drugi oblici mržnje temeljeni na netoleranciji, uključujući tu i netoleranciju izraženu u obliku agresivnog nacionalizma i etnocentrizma, diskriminacija i neprijateljstvo prema manjinama, migrantima i osobama imigrantskog porekla”.

    Indeks kaže da premijer treba da pročita ovu definiciju i shvati da je njegova stranka bila samo “dugogodišnji širitelj govora mržnje, a ne žrtva”.

    Nije samo premijer izrazio svoju zabrinutost, već i sama Hrvatska demokratska zajednica, koja je na svom Fejsbuk profilu “pozvala Hrvatsko novinarsko društvo na reakciju i najavila odgovarajuće pravne korake”.

    Šta je poručio vlasnik kafića “Three Monkeys”

    “Povodom nagrade koju nam je uručio naš premijer, jer smo bili vrlo disciplinirani i dobri, a ta nagrada je da kafe barovi od ponedeljka mogu prodavati kafu za poneti (do sada su mogle pumpe, frizerski saloni, kiosci itd) imamo molbu za sve članove, glasače i simpatizere HDZ-a. Kao krajnji čin poniženja što smo doživeli od vas, naše vlade i vašeg premijera molimo vas (ne zaslužujete veliko) da ne dolazite u naš bar, jer ovde niste dobro došli”, napisao je Tomislav Kovačević i dodao da “premijer grčevito brani tekovine tridesetogodišnje vladavine HDZ-a”.

    Kovačević je napisao i da HDZ neistomišljenike označava kao neprijatelje i četnike.

    “Hrvatska je sistematski osiromašena zemlja do te granice da ni najveći optimisti više ne vide izlaz iz ovog stanja, a krađa svih oblika temeljni cilj većine članova i simpatizera njihove stranke. Bilo ko ko ne razmišlja poput njih je označen kao srbočetnik, komunista ili šta već”, istakao je Kovačević.

    Indeks navodi da Kovačević nije pozvao na progon HDZ-a, kako smatra Plenković, već da želi da zaštiti svoj biznis.

    Marko Milić, saradnik premijera Plenkovića gostovao je na televiziji N1 i naveo da je “Kovačevićev status provokacija i odraz loše situacije i nervoze u SDP-u u Rijeci. Ako sada prećutimo i ovo tolerišemo , može sutra doći neko i reći da ne može u njegov kafić ući neko druge nacionalnosti, druge boje kože, orijentacije, verskog uverenja”, rekao je Milić.

    Indeks na ove navode kaže da je “Andrej Plenković je predsednik, a Marko Milić predstavnik vlade u čijem je mandatu faktički legalizovan  ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’. 2016. godine Plenković je u programu državne televizije pozdravu pripadnika najsramotnijeg pokreta u hrvatskoj istoriji pripisao ‘dvostruku konotaciju’”.

    Još jednom ističu da Kovačevićev tekst nije imao nameru da pozove na kršenje mera, diskriminaciju, napade na bilo koga, već na bunt protiv moćnika.

    “Kovačević nije pozivao na zločine prema slabijima, kakve su činili oni čiji pozdrav, prema Plenkoviću, ima ‘dvostruke konotacije’, nego na bunt prema moćnijima. On ne želi progoniti ljude prema njihovim urođenim svojstvima ili identitetskim obiležjima, nego traži od članova vladajuće partije da ga zaobilaze. U tome nema ni fašizma, ni rasizma, ni bilo čega što mu prebacuje ustreptali vrh vlade i partije”, piše Indeks.

    Plenković se ranije nije oglašavao o spornim slučajevima diskriminacije, pa ni u slučaju 1991, 1994, 1999. godine, smatra Indeks, niti se ikada izvinio zbog postupaka članova njegove partije.

    “Do danas nije zucnuo, niti se izvinio. A bilo je svega, od pretnji, otkaza, do likvidacija. I još je 2011. godine formalno ušao u HDZ. Te je godine HDZ već bio optužena stranka, za njom se vukao dug smrdljivi trag silnih afera, a Plenković joj se pridružio bez vidljivih etičkih dilema. Zato danas i ne vidi očigledno : Da problem nije u statusu vlasnika riječkog kafića, nego u tome što razumnija većina nije odavno učinila isto – rekla HDZ-u ne. A možda i vidi, ali ga na divljanje motivira strah od pada s vlasti”, zaključio je Indeks.

     

     

    Portal Indeks izdao je saopštenje u kom se navodi da hrvatski premijer Andrej Plenković i njegova partija HDZ godinama šire diskriminaciju i mržnju. „Indeks“ je danas postavio anketu na svom sajtu u kojoj pita čitaoce „jeste li čovek ili član HDZ-a“. Plenković je rekao da se nada reakciji institucija na ovaj postupak „Indeksa“, a za sve je povod bila odluka kafića u Rijeci da ne uslužuje članove Hrvatske demokratske zajednice.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Obeležava se Dan planete Zemlje

    Danas se obeležava Dan planete Zemlje, međunarodna inicijativa kojoj je glavni cilj da se podigne svest o zaštiti životne sredine i očuvanju planete. […]

    Koliko košta putarina u Srbiji i zemljama regiona?

    Kako je došlo lepo vreme i bliže se brojni praznici, sve više ljudi planira putovanja, što po našoj zemlji, što po inostranstvu. Međutim, ukoliko neko na put kreće sopstvenim automobilom, […]