Foto: pixabay
Svet

Predstojeće leto u Evropi: Vrelo, suvo, uz požare i jake oluje

Izvor: 
Tanjug Čet, 21/05/2020 - 09:05Meteorološki servis AccuWeather objavio je prognozu za predstojeće leto, prema kojoj će u Evropi biti veoma toplo, pa nekim delovima starog kontinenta prete velike suše, jake oluje i šumski požari. 
 
"Mogu se očekivati brojna i duga razdoblja s temperaturama između 30 i 40 stepeni Celzijusa, ali i preko 40-og podeoka", izjavio je meteorolog Tajler Rojs iz AccuWeather.
 
Nigde u Evropi se ne očekuju duža razdoblja s padavinama, što će poljoprivrednike dovesti u nepovoljan položaj. Najviše će biti pogođeni usevi pšenice, kukuruza, suncokreta i šećerne repe, predviđaju meteorolozi.
 
Ipak, mogući su periodi sa jačim padavinama, ali se ne očekuje da će duže potrajati.
 
Proleće u Španiji i Portugalu obeležila je natprosečna količina padavina za ovo doba godine, ali leto će zato biti potpuno ili uglavnom suvo.
 
"Bujanje vegetacije tokom proleća i dugi periodi vrućine stvoriće podlogu za pojavu velikih i razornih požara na ovom području", upozoravaju meteorolozi.
 
U područjima od severa Francuske do severa Poljske moguće su razorne oluje.
 
Centralna i severna Francuska, Nemačka i Danska nalaze se na granici vruće i suve zone juga i hladnih vazdušnih frontova koji stižu sa severa. Upravo tim područjima prete jake oluje praćene gradom, razornim vetrovima, bujičnim poplavama, pa čak i tornadima, upozorava AccuWeather.MarketingNajnovije vesti