Foto: Pixabay
Svet

Promena pravila na Pesmi Evrovizije – uvodi se onlajn glasanje, novine i u polufinalima

Izvor: 
RTS Uto, 22/11/2022 - 13:09Evropska radiodifuzna unija saopštila je da će od sledeće „Pesme Evrovizije“ biti promenjena pravila glasanja na takmičenju. Glavna novina je uvođenje glasanja putem interneta, ali i to da u polufinalima glasa isključivo publika.

Velike promene uvode se na najvećem muzičkom takmičenju u Evropi. Evropska radiodifuzna unija (EBU), koja organizuje takmičenje, saopštila je da će se nova pravila primenjivati od sledećeg takmičenja koje će biti organizovano u maju 2023. u Liverpulu.

Glavna promena odnosi se na polufinalne večeri. Naime, od sledeće godine, deset najboljih pesama biće izabrano isključivo na osnovu glasova publike, umesto dosadašnjeg kombinovanog glasanja gledalaca i stručnog žirija koje je uvedeno 2009. godine.

Osim toga, prvi put u istoriji takmičenja, biće omogućeno onlajn glasanje za gledaoce u zemljama koje ne učestvuju na „Pesmi Evrovizije“.

Njihovi glasovi će biti sabrani i biće predstavljeni kao glasovi jedne zemlje i u polufinalima i u finalu. Gledaoci u zemljama koje ne učestvuju moći će da glasaju putem onlajn platforme koristeći svoju platnu karticu, a iz EBU-a navode da je reč o bezbednoj platformi.

Za gledaoce u zemljama koje učestvuju na takmičenju, među kojima je i Srbija, ništa se ne menja – glasanje se obavlja slanjem SMS-a na određeni broj.

Članovi stručnih žirija iz svih zemalja učesnica ocenjivaće pesme u finalu „Pesme Evrovizije“.

„Evrosong“ sledeće godine biće održan u Velikoj Britaniji koja je preuzela organizaciju takmičenja umesto ovogodišnjeg pobednika Ukrajine zbog bezbednosne situacije u toj zemlji.

Srbija će poslati svog predstavnika na „Pesmu Evrovizije“ sledeće godine, a u toku je konkurs za izbor predstavnika. 
MarketingNajnovije vesti