koronavirus Foto: pixabay
Svet

Prvi čovek SZO za Evropu o omikronu: Približava nam se još jedna oluja

Izvor: 
Euronews Srbija/Tanjug Uto, 21/12/2021 - 19:15


Prvi čovek Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge upozorio je danas sve zemlje da se pripreme za "značajan porast" broja slučajeva kovida19 izazvanog sojem omikron koji se širi i potvrdio da se ova varijanta korone do sada uglavnom pojavljivala u mlađoj populaciji.

Kluge je na današnjoj konferenciji za novinare u Beču potvrdio da se od novembra kada je otkriven omikron soj ova varijanta pojavila u najmanje 38 od 53 zemlje evropske zone SZO i već je dominantan u nekoliko država, uključujući Dansku, Portugal i Veliku Britaniju, prenosi Rojters.

Evropski region SZO uključuje Rusiju i druge bivše sovjetske republike, kao i Tursku.

"Možemo da vidimo da nam se približava još jedna oluja. U roku od nekoliko nedelja omikron će postati dominantan soj u više zemalja u regionu, gurajući već preopterećene zdravstvene sisteme dalje do krajnjih granica", upozorio je Kluge.

Podaci SZO pokazuju da je evropski region tokom poslednjih nedelja prijavio proporcionalno najveći broj slučajeva infekcije korona virusom na svetu, međutim čak i pre pojave omiokron soja zdravstveni eksperti su upozorili na još oko 700.000 smrtnih slučajeva među kovid pacijentima do marta 2022. godine.

 
MarketingNajnovije vesti