Pas gleda tužno Foto: pixabay
Svet

Prvi rezultati eksperimenta: Psi otkrivaju koronu jednako efikasno kao i PCR testovi

Izvor: 
Tanjug Čet, 29/10/2020 - 08:58

Stručnjaci u Finskoj objavili su da su prvi rezultati eksperimenta s psima koji mogu da nanjuše obolele od virusa korona obećavajući, a zamenik gradonačelnika Vanta istakao je da su rezultati do kojih su došli psi skoro identični rezultatima PCR testova. 
 
Tri psa nanjušila su 2.200 putnika od kada je, krajem septembra, postavljena probna kabina u hodniku kojim prolaze putnici na aerodromu Helsinki-Vanta i otkrili virus kod 0,6 odsto putnika.
 
Iako će se eksperiment nastaviti do decembra, nadležni navode da su prvi rezultati uglavnom u skladu sa stopom otkrivanja virusa na PCR testovima, koji se takođe vrše među putnicima dobrovoljcima po dolasku.
 
"Sproveli smo između 16.000 i 17.000 PCR testova na aerodromu i manje od jedan odsto je pozitivno", rekao je gradonačelnik Vanta Timo Aronkjito.
 
Eksperimenti sprovedeni u prvom talasu pandemije pokazuju da psi mogu da otkriju Covid-19 uz skoro 100 odsto preciznosti i do pet dana pre PCR testa. Oko sto putnika svakodnevno stoji u redu za ovakvu vrstu besplatnog testiranja u Finskoj, koje zahteva da se ljudi obrišu maramicom i daju je psu da je ponjuši.
 
Pas se, ako je uzorak negativan, ne zadržava kod te maramice.
 
Naučnici sa Univerziteta u Helsinkiju, koji su osmislili eksperiment u saradnji sa stručnjacima za pse tragače organizacije "Wise nose" nadaju se da će njihova istraživanja podstaći vladu da finansira tu metodu i pokrene je na turističkim lokacijama i drugim javnim okupljanjima.
 
Takođe, još jedan pas, nemački ovčar Valo, nalazi se na obuci. MarketingNajnovije vesti