Maska laboratorija Foto: pxhere
Svet

Prvi smrtni slučaj od koronavirusa u Evropi, broj novozaraženih u Kini u padu

Izvor: 
Beta Sub, 15/02/2020 - 20:46Turista iz Kine je umro u Parizu nakon što je zaražen koronavirusom, što je ujedno i prvi smrtni slučaj u Evropi nakon pojave virusa u Kini, prenosi agencija Anadolija. Inače, danas je drugi uzastopni dan kako broj obolelih u Kini pada. Ta zemlja je uvela nezapamćene mere u pokušaju da obuzda epidemiju.

Francuska ministarka zdravlja Agnes Buzin izjavila je da je žrtva 80-godišnji muškarac iz kineske provincije Hubei.

Istakla je da je ćerka preminulog takođe zaražena, dodajući da se oporavlja.

Kinez je stigao u Francusku 16. januara, a 25. januara je smešten u karantin.

Izvan Kine ima više od 500 zaraženih u 25 država i četvoro je preminulo. U međuvremenu, registrovan je prvi slučaj virusa u Africi, u Egiptu.

U Pekingu je objavljeno da kineski naučnici pojačavaju napore na optimizaciji plana lečenja, otkrivanju poboljšanih tehnika, etiologiji, epidemiološkim studijama i razvoju vakcine.

"Naše epidemiološke studije pretežno su isključile povezanost bolesti s živinom i domaćim životinjama, ukazujući na šišmiša kao na verovatni izvor koronavirusa", rekao je Vu Juanbin, direktor Odeljenja za nauku i tehnologiju za društveni razvoj kineskog Ministarstva nauke i tehnologije.

Šef kineske diplomatije Vang Ji u intervjuu za Rojters priznao je da je epidemija virusa veliki izazov za Kinu, ali i da se njegova zemlja dobro nosi.

Inače, danas je drugi uzastopni dan kako broj obolelih u Kini pada. Ta zemlja je uvela nezapamćene mere u pokušaju da obuzda epidemiju. Gradovi u provinciji Hubej, s više od 60 miliona stanovnika, stavljeni su u karantin, uz suspenziju svih javnih događaja uz zabranu svakog saobraćaja iz tih gradova.
MarketingNajnovije vesti