Foto: Pixabay
Svet

Raste broj žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji - više od 4.800 mrtvih; Tokom noći novi potres; Stigli spasilački timovi i iz Srbije

Izvor: 
RTS Uto, 07/02/2023 - 09:01Prema najnovijim podacima, više od 4.800 osoba je poginulo u razornom zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju. Gotovo 20.000 ljudi je povređeno. Urušeno je na hiljade objekata, među kojima i arheološki lokaliteti, tvrđava, džamija. Tokom noći u centralnoj Turskoj se dogodio još jedan jak potres, jačine 5,6 jedinica Rihterove skale.

Raste broj žrtava u razornom zemljotresu koji je pogodio deo Turske u blizini granice sa Sirijom.

Najmanje 5.606 zgrada srušilo se tokom i nakon zemljotresa koji je rano jutros pogodio jug Turske i Siriju, saopštila je turska Agencija za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD).

Spasilački timovi vode trku sa vremenom u potrazi za preživelima.

U međuvremenu, tlo je nastavilo da podrhtava. Tokom noći u centralnoj Turskoj se dogodio još jedan zemljotres, jačine 5,6 jedinica Rihtera.

Zemljotres je bio na dubini od dva kilometra, saopštio je Evropsko-mediteranski seizmološki centar.

Ukupno 19.574 spasilačkog osoblja radi u oblasti zemljotresa na sanaciji posledica, navodi se u saopštenju koje je preneo Si-En-En.

Požar u Iskenderunu

Veliki požar koji je izbio u delu luke u zemljotresom pogođenom gradu Iskenderunu na jugoistoku Turske bukti već drugi dan, prenosi AP. Televizijski snimci danas prikazuju gust crni dim koji se diže iz zapaljenih kontejnera u luci Iskenderun na Sredozemnom moru, navodi američka agencija.

Broj žrtava zemljotresa u Turskoj raste, poginulo najmanje 3.300 ljudi

Broj poginulih u snažnom zemlotresu u Turskoj premašio je 3.300 ljudi, saopštio je Orhan Tatar, zvaničnik Kancelarije za vanredne situacije.

U Tursku stiže pomoć iz brojnih država nakon razornog zemljotresa

Kina će uputiti pomoć Turskoj u iznosu od 40 miliona juana, odnosno 5,49 miliona evra za sanaciju posledica razornog zemljotresa, javila je danas kineska državna televizija CHTV.

U Tursku stigli spasilački timovi iz Srbije

U Tursku su stigli spasilački timovi iz Srbije, rekao je za RTS zamenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a Srbije Nedeljko Gagić.
MarketingNajnovije vesti