Maska laboratorija Foto: pxhere
Svet

Sedam žrtava koronavirusa u Italiji - u Milanu puste ulice, prazni rafovi

Izvor: 
N1 Uto, 25/02/2020 - 07:30Broj ljudi koji su umrli od posledica koronavirusa popeo se na sedam, a broj zaraženih na 229 osoba, prenose italijanski mediji. Italija je treća zemlja po broju zaraženih u svetu.

Vanredne hitne mere preduzele su brojne pokrajine - Pijemont, Veneto, Lombardija, Ligurija, Emilija Romanja, Friuli Venecija Đulija, Trentino i odnosi se na 30 miliona stanovnika. Brojne škole su zatvorene, kao i univerziteti, otkazani su skoro svi javni skupovi.

U Veniciji je otkazan karneval, a Milano je zatvorio centralni trg oko Duoma.

Berza u Milanu zbog ovih događaja pala je za pet odsto.

Italijanski mediji prenose da je u prodavnicama u Milanu gotovo nemoguće naći sredstvo za dezinfekciju ruku. U ogromnim količinama kupuje se i flaširana voda. 

Sedma žrtva je jedna 62-godišnja žena, a šesta žrta je jedan osamdesetogodišnjak, prenose italijanski mediji. U međuvremenu je demantovana vest da je jedna starija pacijentkinja na onkologiji u Kremi preminula od posledica koronavirusa.

Nakon još jedne starije osobe, jedan 84-godišnji muškarac umro je u Lombardiji i četvrta je osoba koja je umrla od posledica novog koronavirusa u Italiji, izjavio je regionalnii zdravstveni zvaničnik za državnu televiziju.

Čovek je umro noćas u bolnici, on je treća žrtva virusa u severozapadnoj oblasti Lombardiji, dok je na severu Italije krajem nedelje zabeležen skok slučajeva zaraženih koronavirusom.

Italijanske vlasti su objavile ukupno 165 zaraženih, izjavio je predsednik oblasti Lombardije Atilo Fontana, koji je rekao da je čovek koji je umro noćas već patio od drugih bolesti.

Od prvog smrtnog slučaja od koronavirusa u Italiji u petak Italija je preduzela brojne mere predostrožnosti na severu zemlje, gde je uvedeno dve nedelje karandina za 11 gradova.

U nedelju je javljeno da se prekidaju slavne karnevalske priredbe u Veneciji u pokušaju da zaustave širenje novog koronavirusa.

Ministarstvo: Ne putovati u ugrožena područja

 

Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) preporučilo je svim građanima Srbije da do daljeg ne putuju u ugrožena područja Italije, odnosno dok se aktuelna zdravstvena situacija ne normalizuje.

Na osnovu zvaničnih izveštaja o trenutnoj zdravstvenoj situaciji u Italiji, nakon porasta broja zaraženih lica od respiratorne bolesti COVID-19 (korona virus), italijanska vlada je donela uredbu koja obuhvata čitav niz hitnih i obaveznih preventivnih mera, kako bi se izolovalo područje koje se smatra žarištem virusa, saopšteno je iz MSP.

Ova uredba stupila je na snagu 24. februara, a za sada, izolovana zona obuhvata područje severne Italije, Veneto i Lombardiju, s tim što je od subote, 22. februara, autonomna regija Friuli Venecija Đulija, uvela vanredno stanje.

Mere koje su utvrđene uredbom obuhvataju zabranu udaljavanja i pristupa pogođenim mestima, odnosno područjima gde je već registrovano prisustvo virusa, suspenziju manifestacija, javnih događaja i drugih vrsta okupljanja, suspenziju nastave u školama i rad vrtića.

Takođe i suspenziju rada muzeja, suspenziju aktivnosti javnih službi (osim neophodnih za život ljudi), primenu obaveznog karantina sa aktivnih nadzorom i dr, kao i čitav niz preventivnih higijenskih mera u cilju sprečavanja daljeg širenja virusa, navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu da se podaci o kretanju epidemiološke situacije u Italiji menjaju i ažuriraju iz sata u sat, te da se uvode nove mere, MSP će nastaviti da prati i informiše građane Srbije o aktuelnoj zdravstvenoj situaciji u Italiji.
MarketingNajnovije vesti