Grčka Foto: pexels
Svet

Seničić: Deca do šest godina mogu u Grčku bez PCR testa

Izvor: 
Tanjug Sre, 09/06/2021 - 09:10Grčka je odlučila da pomeri starosnu granicu za decu kojoj je dozvoljen ulazak u zemlju bez PCR testa, ali za jednu godinu.
 
Tako da to  sada važi za mališane do šest godina starosti, izjavio je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić i dodao da se ulazak u druge zemlje uglavnom traži potvrda o vakcinaciji ili negativnan PCR test ne stariji od 72 sata.
 
"Grčka još ne priznaje antigenski test, ali postoji inicijativa njihovog ministarstva turizma da se i ta vrsta testiranja prihvati za prelazak granice", rekao je Seničić.
 
On je naveo da se očekuje da od kraja juna deca do 12 godina mogu da letuju u Grčkoj bez dodatnih uslova i podsetio da ta zemlja prihvata sertifikat o svim vakcinama.
 
Potrebno je da od revakcinacije prođe minimum 14 dana, a alternativa je i negativan PCR test, kaže direktor YUTA-e.
 
U Grčku se može ući i sa dokazom o preležanom kovidu19 odnosno sa sačuvanim pozitivnim PCR testom ili antigenskim, s tim da mora proći minimum dva i ne više od devet meseci od kad je bolest dijagnostikovana.
 
"Vrlo slični uslovi su i za Bugarsku, Sloveniji i Hrvatsku, ali te zemlje kao alternativu za negativan PCR test prihvataju i negativan antigenski test, koji ne može da bude stariji od 48 sati", rekao je direktor YUTA i dodao da za letovanje na turskom primorju važe ista pravila sa izuzetkom da deca do 18 godina, u pratnji roditelja, mogu ući bez testova ili sertifikata.
 
Kada je reč o Tunisu, granica za decu da putuju bez PCR testa je 12 godina, a za sve starije potreban je sertifikat o vakcinaciji ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata, dok je za ulazak u Egipat potreban je samo negativan PCR dok se naši sertifikati o vakcinaciji još uvek ne priznaju.
 
U Severnu Makedoniju, Crnu Goru, Albaniju i BiH može se ući bez ikakvih posebnih uslova.
 
"Očekujemo da se ovog meseca otvore i Italija, Portugalija i Francuska i videćemo pod kojim uslovima", kaže za Seničić.
 
Na pitanje o inicijativi da država i turističke agencije podele vaučere mladima od 18 do 30 godina koji se vakcinišu, Seničić kaže da YUTA nije dobila odgovor, a da je veliki broj turističkih agencija pokazao interesovanje za tu ideju.
 
"Pored ove vrste stimulacije za naše građane, uputili smo i zahtev da se snizi cena PCR testiranja kako zbog stranaca koji borave u Srbiji, tako i zbog naših građana koji se testiraju u Severnoj Makedoniji jer im je tamo jeftinije", kaže Seničić.
 
Predloženo je i da se za ulazak u Srbiju prihvata i antigenski test kao i da deca roditelja koji su vakcinisani dobiju besplatan PCR test u odlasku i povratku i na taj način motivišu roditelje i za vakcinaciju a i za turističke aranžmane. MarketingNajnovije vesti