Foto: Pixabay
Svet

Sindikati i Radničke komore Austrije predlažu "porodično radno vreme" uz dotaciju države od 250 evra

Izvor: 
Euronews Srbija/Tanjug Čet, 05/08/2021 - 09:50
Sindikati i Radnička komora Austrije (AK) zalažu se za novi model radnog vremena za porodice koji predviđa da oba roditelja, u slučaju smanjenja radnog vremena, dobiju dotaciju od države.

AK i sindikati žele da se odustane od klasičnih modela "pola radnog vremena za žene" i "punog radnog vremena za muškarce", prema kojem žene dobijaju manju platu i tako, kasnije, i manju penziju.

Oni predlažu novi porodični model radnog vremena uz bonus od strane države ako oba roditelja u istoj meri smanje radno vreme. Na taj način, ističu AK i sindikati, porodice mogu provesti više vremena zajedno, nego što je to aktuelno moguće.

S tim u vezi, predlažu paušal u visini od 250 evra po roditelju mesečno, ako skrate radno vremena na 28 do 32 sati nedeljno.

"Ako oba roditelja rade 80 odsto radnog vremena, povećavaju se i raspoloživa primanja", objasnila je Korina Šuman, potpredsednica Saveza austrijskog sindikata (OeGB).

Prema predlogu AK i sindikata, "porodično radno vreme" trebalo bi ograničiti na četiri meseca i trebalo bi da se koristi do četvrte godine starosti deteta.

 
MarketingNajnovije vesti